Τι πραγματικά περιλαμβάνει το «Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη Νησιωτική Χώρα»  για τις δομές υγείας της Ικαρίας και των Φούρνων

Η κυβέρνηση, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της (12/6/20), ισχυρίζεται ότι “θωράκισε”    τα νησιά από την επιδημία του κορονοϊού και ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, αεροδρόμια και σε άλλους κλάδους πρέπει να αισθάνονται προστατευμένοι. Λέει, ότι διαμόρφωσε μια «ενιαία υγειονομική κάλυψη των νησιών» και ότι έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Η αλήθεια όμως είναι ότι, η κυβέρνηση προσπαθώντας να παρουσιάσει τα νησιά ως «ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς», επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες με διακηρύξεις που δεν έχουν αντίκρυσμα και με μέτρα “μπαλώματα” που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που έχουν οι δημόσιες  δομές της Υγείας.

Ο κίνδυνος να διασπαρεί η επιδημία του κορονοϊού στα νησιά της Ικαρίας και των Φούρνων   είναι πολύ μεγάλος εφόσον ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που θα έρθουν από το εξωτερικό δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο, παρά μόνο δειγματοληπτικό.  Ενώ το σύνολο των τουριστών θα έρχεται χωρίς την εφαρμογή των απαραίτητων συστηματικών και καθολικών μέτρων σε αεροπλάνα και πλοία. Την ίδια στιγμή τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης στα νησιά της Ικαρίας και των Φούρνων παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα (π.χ στους Φούρνους) καθώς οι  υγειονομικές μονάδες, που ήταν σε τραγική κατάσταση αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των νησιωτών το Χειμώνα, πολύ δε περισσότερο τις ακόμη πιο μεγάλες ανάγκες της τουριστικής περιόδου. 

Η λεγόμενη “ενδυνάμωση” του δομών υγείας με τις  προσλήψεις που ισχυρίζεται ότι προχώρησε η κυβέρνηση, εκτός από το ότι είναι προσωρινές είναι ελάχιστες για να καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε νοσοκομείο, δεν αφορα το υποστελεχομενο Κέντρο  Υγείας στην βόρεια Ικαρία ούτε τα περιφερειακά ιατρεία και στα δυο νησιά. Στους Φούρνους ειδικότερα είναι πρόκληση να παρουσιάζουν το «Πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο» Φούρνων, και το περιφερειακό Ιατρείο Θυμαινας ως δομές σε 24ωρη ετοιμότητα… όταν υπηρετεί μόνο ένας γιατρός!!!

Ουσιαστικά τα μέτρα της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν το ίδιο “έργο”. Κάνουν μετακινήσεις υγειονομικών από τη μία δημόσια μονάδα στην άλλη, “μεισοκλείνουν” μια τρύπα και ανοίγουν μια άλλη (χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα μετακίνησης παιδίατρου από το νοσοκομείο Ικαρίας στο νοσοκομείο της Σάμου), παράλληλα αφαιρούν κρεβάτια νοσηλείας και ΜΕΘ από τα ανεπαρκή που υπάρχουν σε νοσοκομεία της Αττικής για τις  ανάγκες των νησιωτών και των επισκεπτών  των νησιών. Την ίδια στιγμή στο νοσοκομείο Ικαρίας είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει  ούτε ΜΕΘ, ούτε ΜΑΦ ούτε καν θάλαμος αρνητικής πίεσης.

 Ο αριθμός των προσληφθέντων στο νοσοκομείο (10 θέσεις επικουρικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας διάρκειας 24 μηνών και 3 γιατροί με σύμβαση εργασίας  διάρκειας 36 μηνών)   δεν αρκούν να καλύψουν ούτε το κενό που δημιουργεί  η αναγκαστική άδεια ειδικού σκοπού που πρέπει να δοθεί στο προσωπικό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Δεν μπορούν να διασφαλίσουν ούτε την 24ωρη λειτουργία καμίας κλινικής με κανονικές συνθήκες αφού σε καμιά δεν υπάρχουν 3 τουλάχιστον γιατροί.

Ο αριθμός των  απλών κλινών covid-19, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε, δεν είναι νέες, αλλά κρεβάτια που αφαιρεί από άλλες κλινικές και από θεραπείες άλλων νόσων! Στο νοσοκομείο της Ικαρίας δεσμεύουν 4 κλίνες για ασθενείς covid στο χώρο που προβλέπεται να στεγαστεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ενισχυτικά  δεσμεύουν 2 κλίνες της παθολογικής κλινικής.   Σε περίπτωση όμως διασωλήνωσης ασθενών υπάρχει μόνο ένας (1) φορητός αναπνευστήρα και ο αναπνευστήρας του χειρουργείου. Άρα με  ασφάλεια μπορούν να υποστηριχθούν 2 διασωληνωμένοι, όμως σε  περίπτωση χρήσης του αναπνευστήρα του χειρουργείου, δεν θα μπορούν να γίνουν επεμβάσεις, ούτε καν οι επείγουσες.  Από ιατρικό προσωπικό δεν υπάρχει συγκεκριμένα ορισμένο ιατρικό προσωπικό  αποκλειστικά για covid.

Από πλευράς νοσηλευτικού προσωπικού μπορεί να υποστηριχθεί ως ξεχωριστή μονάδα η κλινική covid με 3 8ωρες βάρδιες το  24/ωρο, τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Για περισσότερες ημέρες νοσηλείας θα αρχίσουν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με   την κάλυψη και των άλλων τμημάτων. Τέλος σε ότι αφορα τα μέτρα ατομικής προστασίας υπάρχουν ελάχιστες μάσκες FFP 3 που απαιτούνται για νοσηλεία ασθενών covid με βάσει τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

 Σε ότι αφορά τις αεροδιακομιδές, αντί να ενισχύσει αποφασιστικά το ΕΚΑΒ σε στόλο και προσωπικό, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταφύγει στις υπηρεσίες ιδιωτών με ότι κινδύνους και προβλήματα αυτό θα έχει. Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι ότι η αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό δεν θα γίνεται από τα μικρά νησιά, αλλά πρώτα αυτοί πρέπει να μετακινηθούν με πλωτά μέσα σε ένα μεγάλο νησί (π.χ από τους Φούρνους σε Ικαρία η Σάμο!).     Όλα αυτά την στιγμή που στην Ικαρία με δυσκολία υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό στο ΕΚΑΒ για να κινηθούν  2 ασθενοφόρα ανά βάρδια, ενώ στους Φούρνους δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος του ΕΚΑΒ και η ευθύνη της κίνησης του μοναδικού ασθενοφόρου έχει ανατεθεί στον Δήμο.

 Τα λεγόμενα «Υγειονομικά πρωτόκολλα» για τα ξενοδοχεία, αποτελούν ένα ακόμα δώρο κυρίως προς τους μεγαλοξενοδόχους. Αφήνουν σε αυτούς να ορίζουν τον υπεύθυνο ο οποίος θα απαιτεί από τον εργαζόμενο να υπογράψει δήλωση ότι έχει εκπαιδευτεί για να αποποιούνται αυτοί την ευθύνη τους. Στην πραγματικότητα κάνουν απλώς τον “τροχονόμο” στέλνοντας τους πελάτες των ξενοδοχείων που ασθενούν στο δημόσιο νοσοκομείο, γιατί καμιά άλλη δομή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά. Ενώ σε ότι αφορα την πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων στο χώρο του τουρισμού τα «Υγειονομικά πρωτόκολλα» περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα.

Οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στην Ικαρία και τους Φούρνους απαιτούν:

  • Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας Υγείας των νησιών, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, το ίδιο και τα ιατρεία των μικρών νησιών, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο.
  • Να ανακληθούν οι μετακινήσεις των γιατρών που έχουν φύγει από το Νοσοκομείο της Ικαρίας (Παιδίατρος – Ακτινολόγος).
  • Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις χώρες προέλευσης, στις εισόδους της χώρας, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ – θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο “έλεγχος” να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.
  • Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Να διαμορφωθεί μηχανισμός αεροδιακομιδής ασθενών από όλα τα νησιά. Να διασφαλιστεί η άμεση μεταφορά των ασθενών από την Ικαρία και τους Φούρνους απευθείας σε κεντρικό νοσοκομείο αναφοράς για να μπουν σε Μ.Ε.Θ.

Το ΚΚΕ, με τις θέσεις και τη δράση του, στέκεται με ευθύνη δίπλα στους κατοίκους, στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων, γι’ αυτό βρίσκεται σταθερά απέναντι στην πολιτική που υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και τις επιλογές της Ε.Ε. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει  και στη βουλή  να στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού των νησιών για την εξασφάλιση της υγείας, των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους.

Ταυτόχρονα καλεί το λαό της Ικαρίας και των Φούρνων, τα σωματεία, τους φορείς να δυναμώσουν τώρα αποφασιστικά την δράση και την πάλη τους για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στο δημόσιο σύστημα υγείας κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τα λαϊκά  δικαιώματα  στον βωμό των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Τ.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ  & ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΚΕ – 24/6/2020

Αρέσει σε %d bloggers: