Τ.Ε Ικαρίας – Φούρνων ΚΚΕ -Τώρα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία

    Την ώρα που σε όλη την χώρα καταρρίπτονται τα ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων το ένα μετά το άλλο, με τα νησιά μας να μετράνε εκατοντάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα, και με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι κάτοικοι των νησιών  αναγκάζονται να πληρώνουν τα rapid test στα φαρμακεία ενώ τα μοριακά τεστ αποτελούν «προστατευόμενο είδος» στις δημόσιες δομές υγείας των νησιών μας. Και αυτό γιατί  υπάρχει μόνο ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο δεν αρκεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

   Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για την παντελή έλλειψη επιπλέον μέτρων για τη διενέργεια μαζικών δωρεάν μοριακών ελέγχων και rapid test.  Την ώρα που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ραγδαία, δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να αυξηθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι. Το αποτέλεσμα είναι οι χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν να ελεγχθούν για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τους οικείους τους, να συνωστίζονται για ώρες σε ατέλειωτες ουρές με ό,τι σημαίνει αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τελευταίες μετρήσεις από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή του Αγίου Κηρύκου, όπου εκατοντάδες συμπολίτες μας συγχρωτίστηκαν την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο μαζί με θετικούς στον ιό, αφού στους δεύτερους δόθηκε η «εντολή» να ξαναεξεταστούν την ίδια μέρα και ώρα (!) μαζί με όσους ήθελαν να εξεταστούν προληπτικά.

Οι δηλώσεις της υπουργού κ. Γκάγκα ότι «δεν είναι απαραίτητος ο έλεγχος με μοριακό τεστ για όσους εμβολιασμένους έχουν βρεθεί θετικοί με rapid test» έρχονται να επιβεβαιώσουν την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, την αδυναμία του δηλαδή για αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού. Είναι όμως ταυτόχρονα και επικίνδυνοι γιατί θα οδηγήσουν εκατοντάδες πολίτες εμβολιασμένους  που δεν πρόλαβαν αυτές τις μέρες να κάνουν την επαναληπτική δόση γιατί νόσησαν, σε αδιέξοδο μετά από 1-2 μήνες.

Την ίδια στιγμή το εμβολιαστικό κέντρο που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός με μεγαλοπρέπεια μπροστά στις κάμερες στο Κ.Υ Ευδήλου δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα εμβολιασμοί να γίνονται μόνο στο νοσοκομείο στον Άγιο Κήρυκο (ποιος άραγε έχει  υπολογίσει την ταλαιπωρία και το κόστος για έναν ηλικιωμένο π.χ από το Καρκινάγρι να πάει στο νοσοκομείο και να επιστρέψει;).

 Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της πίσω από την “ατομική ευθύνη”  και τον ανορθολογισμό που η ίδια καλλιέργησε.

     Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό και αυτές είναι που θα συνεχίσουν να δίνουν τροφή σε κάθε είδους συνωμοσιολόγους για να σπέρνουν τους επικίνδυνους ανορθολογισμούς τους. Αυτοί πρέπει να απομονωθούν από το λαό αλλά και η κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν– ή της ασκούν άσφαιρη κριτική – να καταδικαστούν μια για πάντα στη συνείδηση των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων των νησιών μας. Οι παλινωδίες, τα μπρος – πίσω, και  η επιμονή να μην λαμβάνονται τα αυτονόητα μετρά θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, δείχνουν ότι  επιλογή της κυβέρνησης είναι η  ανοσία της αγέλης, στο όνομα του κόστους.

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι το σύστημα που ζούμε είναι ανίκανο να προστατέψει την ανθρώπινη υγεία από πανδημίες, φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, κ.α. Ακριβώς γιατί προτεραιότητα έχουν τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι την  υγεία και άλλες ανάγκες του λαού. Η “ανάπτυξη για όλους” που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του για το νέο έτος σημαίνει καλύτερες μέρες μόνο για την αστική τάξη και καμία σχέση δεν έχει με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η εργατική τάξη και ο λαός γενικότερα μόνο ένα δρόμο έχουν να ακολουθήσουν.

Οργάνωση και πάλη για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

    Σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, προβάλλει τώρα η ανάγκη ο λαός των νησιών μας,      με την πάλη του να επιβάλει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία της υγείας και της ζωής του. Συγκεκριμένα:

 • Να ενισχυθεί άμεσα η δομή του ΕΟΔΥ στην Ικαρία προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να γίνει στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση με μαζικά τεστ στον πληθυσμό.
 • Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους)  με ευθύνη του ΕΟΔΥ, (και σε λιμάνια – αεροδρόμιο), ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.
 • Να δίνονται σαφής γραπτές οδηγίες από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στο πως συμπεριφερόμαστε,  από την στιγμή που μετά το διαγνωστικό τεστ βρεθεί θετικό κρούσμα.
 • Διάθεση ατομικών μέσων, όπως οι μάσκες αυξημένης προστασίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του λαού.
 • Να εξασφαλιστεί άμεσα επάρκεια σε τεστ διάγνωσης του κορονοϊού, και να σταλούν με ευθύνη του Υπουργείου στις δημόσιες δομές υγείας των νησιών μας  εκατοντάδες μοριακά τεστ (PCR),τα οποία θα συνδράμουν κατά περίσταση στην ακριβή διάγνωση της νόσου.
 • Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου (π.χ να γίνει άμεσα αποστολή πρόσθετων αναπνευστήρων).
 • Να  τοποθετηθούν άμεσα αναισθησιολόγος, ακτινολόγος, καρδιολόγος και παθολόγος στο νοσοκομείο. Τοποθέτηση πνευμονολόγου και δημιουργία ΜΕΘ ή ΜΑΦ τώρα.
 • Να μη φύγουν οι συμβασιούχοι, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, από τις δομές υγείας των νησιών μας.
 • Να ανακληθούν τώρα όλες οι διατάξεις για αναστολή καθηκόντων, στέρηση μισθού, διαθεσιμότητες,  στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια.
 • Λειτουργία εμβολιαστικού  κέντρου και στην Βόρεια Ικαρία.
 • Τέλος με ευθύνη του κράτους (Περιφέρεια – Δήμος) να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα  διάθεσης χώρων, σε όσους δεν μπορούν να κάνουν με ασφάλεια καραντίνα στα σπίτια που μένουν ή φιλοξενούνται.

Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και με δεδομένο ότι πολλά κρούσματα αυτήν την περίοδο είναι μαθητές, είναι αναγκαίο  να διασφαλιστούν σήμερα  :

 • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ.
 • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις(15 μαθητές ανά τάξη).
 • Να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα (με ευθύνη της τοπικής Διοίκησης) επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.
 • Μονιμοποίηση των καθαριστών – καθαριστριών, με πλήρες ωράριο και πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας τους.
 • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.

Μόνο λαός θα σώσει το λαό, με τον αγώνα για το δίκιο και τη ζωή του

Ικαρία 2/1/2022

Αρέσει σε %d bloggers: