Πρόταση για συζήτηση στο Δ.Σ του νέου εκλογικού νόμου

Η κυβέρνηση πρόσφατα έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών». Το νομοσχέδιο σύμφωνα με την παρουσίαση του ΥΠ.ΕΣ τίθεται σε διαβούλευση αφού προηγήθηκε «γόνιμος διάλογος» με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ).

Οι βασικές αλλαγές που εισηγείται το νομοσχέδιο   συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πενταετή θητεία.
  • Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.
  • Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.
  • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του. 
  • Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο  σύμφωνα με την παρουσίαση του ΥΠ.ΕΣ«Επιχειρείται η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας βάζοντας οριστικά τέλος στην ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα, με την κατάργηση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία τους». 

Αφού επισημάνουμε ότι η ΚΕΔΕ συμμετείχε σε ένα κατά την γνώμη μας προσχηματικό διάλογο με ΥΠ.ΕΣ, αφού ποτέ δεν ζήτησε την γνώμη των δήμων που εκπροσωπεί για ένα θέμα καθοριστικό για την συγκρότηση των δημοτικών συμβουλίων. Τονίζουμε την ανάγκη έστω και τώρα στο πλαίσιο της «διαβούλευσης»να εκφραστεί γνώμη έναντι του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που ασχολείται με τον τρόπο εκλογής των οργάνων της τοπικής διοίκησης.

Πιστεύοντας ότι ως Δημοτικό συμβούλιο  πρέπει να έχουμε λόγο και άποψη σε αυτές τις αλλαγές καλούμε την διοίκηση του δήμου :

  • Να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο (με την παρουσία και των προέδρων των κοινοτήτων) με θέμα τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Διοίκηση.
  • Η απόφαση της συνεδρίασης να είναι η θέση με την οποία ο δήμος Ικαρίας θα τοποθετηθεί για το σχεδιασμό της κυβέρνησης, στο ΥΠ.ΕΣ και στην ΚΕΔΕ.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Νικόλαος   Λαρδάς

Αρέσει σε %d bloggers: