Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας -Πρόταση για μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19 και των συνεπειών του στον δήμο Ικαρίας

30 Μαρτίου 2020

  Προς:  Δήμαρχο Ικαρίας

 Κοινοποίηση: 1. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, 2. Επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, 3. ΜΜΕ

   Αναμφισβήτητα οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Η εξάπλωση του ιού COVID-19 στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο προκαλεί δικαιολογημένα την ανησυχία όλων μας.  Ζούμε σε μία περίοδο δοκιμασίας της δημόσιας υγείας. Απαιτούνται -και σωστά- μέτρα σε πολλές κατευθύνσεις. Μέσα σε αυτά τα μέτρα είναι και αυτά του περιορισμού μετακίνησης, των ατομικών μέτρων προστασίας από τον ιό.  Σωστά υπάρχει καταιγισμός από μηνύματα για ατομική πρόληψη, αλλά όλα αυτά δεν πρέπει να μας πάνε στην άλλη άκρη, να καλούμαστε εκτός από το να κλειστούμε σπίτι, να κλείσουμε και το μυαλό μας, το στόμα μας. Να θεωρείται ένοχος ο λαός, επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ανεπαρκέστατο. Να μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια ζήσαμε μία περίοδο απαξίωσης της έννοιας του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, που η δημόσια υγεία θεωρούνταν «κόστος» και οι εργαζόμενοι που θα έπρεπε να τη στελεχώσουν «έξοδο». Επί σειρά ετών, προχωράει η ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας, οι υπηρεσίες της γίνονται ανταποδοτικές. Αν «είμαστε σε πόλεμο», όπως είπε ο πρωθυπουργός και μας κάλεσε «να αναδείξουμε την ατομική μας ευθύνη» για να νικηθεί ο κορονοϊός, τότε πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, αν η προσωπική υπευθυνότητα, ο αυτοπεριορισμός είναι αρκετός για να θεωρηθεί ότι έχουμε ένα σύγχρονο οπλοστάσιο και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι δύσκολη, την ξέρουν όλοι… «Πας με τόξα στον πόλεμο», όταν ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως «αν αύριο έχετε ένα ατύχημα, δεν θα υπάρχει Εντατική να σας περιθάλψει». Και βέβαια «πας με τόξα στον πόλεμο» όταν με τα πρώτα κρούσματα σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία, σταμάτησε η λειτουργεία των ιατρείων, όταν οι τεράστιες ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ρίχνουν περισσότερο βάρος στα νοσοκομεία.

   Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στέκεται με αίσθημα ευθύνης μπροστά στην κρισιμότητα των εξελίξεων, που προτάσσουν επιτακτικά τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας του λαού, μέτρων προστασίας των εργαζόμενων.   Κατανοούμε ότι η κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμος όπως και η κοινωνία είναι πρωτόγνωρη,  καθώς ότι η αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης με την υπάρχουσα υπηρεσιακή στελέχωση του δήμου Ικαρίας είναι δύσκολη.  Παρακολουθούμε με προσοχή την προσπάθεια του δήμου να συμβάλει στην προσπάθεια  περιορισμού της διάδοσης του Κορονοϊού (τροποποίηση λειτουργίας υπηρεσιών του δήμου – μεταφορά προσωπικού στο Βοήθεια στο σπίτι, κλπ) και να εναρμονιστεί στο πνεύμα όσων επιτάσσουν οι διαδοχικές Π.Ν.Π της κυβέρνησης. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας συνδράμουμε και εμείς σε αυτή την κατεύθυνση  (π.χ Καταγραφή δημοτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες).   Ωστόσο υπάρχουν μια σειρά θέματα που δεν διακρίνουμε την απαιτούμενη παρέμβαση του δήμου Ικαρίας (ούτε από τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις του, ούτε από τις δημόσιες τοποθετήσεις του δήμαρχου στα ΜΜΕ),  και σε αυτά θα επικεντρωθούμε καλώντας την διοίκηση του δήμου και το δημοτικό συμβούλιο να τα αποδεχθεί.

Αρχικά τονίζουμε ότι  σε αυτές τις δύσκολες ώρες η αναγκαία ατομική ευθύνη,   θα πρέπει να συμβαδίζει με την κρατική ευθύνη.  Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις που έχουμε στην υγεία. Πιστεύουμε ότι απαιτείται τώρα και ο Δήμος Ικαρίας να συνδυάσει τα μέτρα προφύλαξης από την επιδημία με την απαίτηση από την κυβέρνηση για την άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, με βάση  τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στα νησιά μας.  Αυτό αλωστε αποτελεί θέση του δήμου Ικαρίας (Απόφαση Δ.Σ 160-2015) που πάρθηκε σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, και με αυτό το πλαίσιο έγιναν κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στο υπουργείο υγείας την προηγούμενη δημοτική περίοδο, αν δεν είναι σήμερα επίκαιρη η διεκδίκηση  τους πότε  θα είναι ?

Με αυτό το σκεπτικό (επισυνάπτουμε την απόφαση του Δ.Σ) καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο, να υιοθετήσει πλαίσιο διεκδικήσεων για τις άμεσες ανάγκες στις δομές υγείας του νησιού μας, και να απευθυνθούμε άμεσα στην κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας :

 • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο νοσοκομείο στο Κ.Υ Ευδήλου και στα περιφερειακά Ιατρεία. (ειδικότερα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να λειτουργούν με αυξημένη επάρκεια το ΤΕΠ, η Παθολογική και Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου).
 • Επιτακτικά προβάλει η ανάγκη δημιουργίας στο νοσοκομείο πνευμονολογικής κλινικής που δεν υπάρχει και Μονάδας αυξημένης φροντίδας η έστω θαλάμου αρνητικής πίεσης.
 • Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ). Για το Κ.Υ Ευδήλου, άμεση πρόσληψη τουλάχιστον, παθολόγου, παιδιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού. Να αναβαθμιστεί το «πολυδύναμο» ιατρείο Ραχών σε Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών. Ειδικά για την Π.Φ.Υ είναι επιτακτική ανάγκη η επαρκής λειτουργία όλων των δομών, διότι η διάγνωση διά τηλεφώνου (και η αυτοδιαγνωση) αποτελούν όχι απλά ανεπαρκείς αλλά επικίνδυνες λύσεις.
 • Να εξασφαλιστεί η  επάρκεια των δομών Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό & εργαστηριακό υλικό, και μέσα προφύλαξης (μάσκες, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ) για την προστασία ασθενών & εργαζομένων.
 • Να εξασφαλιστεί η άμεση μεταφορά των διαγνωστικών τεστ καθώς και η άμεση αεροδιακομιδή των ασθενών που θα χρειάζονται νοσηλεία.
 • Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν σε ενιαίο σχεδιασμό της κυβέρνησης, που θα αποσκοπεί στην περίθαλψη των αρρώστων –είτε στο ιατρείο είτε κατ’ οίκον-, δωρεάν για τους πολίτες, ενώ οι γιατροί να αποζημιώνονται από το κράτος τόσο για την εργασία τους όσο και για τον εξοπλισμό και τα μέσα προφύλαξης που θα χρειαστούν.

 Παράλληλα καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει,   και την δημοτική αρχή να υλοποιήσει τα εξής μέτρα .

 1. Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του δήμου (μέσα ατομικής προστασίας σε όσους δεν έχουν δοθεί).
 2. Με ευθύνη του Δήμου και των σχολικών επιτροπών να απολυμανθούν όλα τα σχολεία Α/μιας και Β/μιας εκπαίδευσης(ειδικά τώρα που είναι κλειστά ευνοείται μια τέτοια ενέργεια). Επίσης να απολυμανθούν οι υπόλοιποι δημοτικοί  χώροι.
 3. Να ενισχυθεί το «βοήθεια στο σπίτι» με μόνιμο προσωπικό ώστε να δεχθούν την απαραίτητη βοήθεια ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων. (επισυνάπτουμε σχέδιο παρέμβασης στο ΥΠ.ΕΣ)
 4. Να μην μετατραπεί η εργασιακή των σχολικών καθαριστών και να διεκδικήσουμε την μετατροπή της εργασιακής σχέσης τους σε αορίστου χρόνου. (επισυνάπτουμε σχέδιο παρέμβασης στο ΥΠ.ΕΣ).
 5. Πρόσκαιρο αναγκαίο μέτρο, αποτελεί και η τουλάχιστον τετράμηνη παράταση των σημερινών συμβασιούχων του δήμου των οποίων η σύμβαση λήγει τον επόμενο μήνα, και η απουσία τους θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις υπηρεσίες καθαριότητας -και όχι μόνο – του δήμου. 
 6. Να διεκδικήσουμε από τα συναρμόδια υπουργεία να διασφαλίσουν τον ιατρικό έλεγχο των ταξιδιωτών που φτάνουν στα νησιά, στα σημεία αναχώρησης .
 7. Προτείνουμε την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες, τουλάχιστον όλων όσων έμειναν άνεργοι, απαλλαγή από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους-επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.
 8. Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών & ιδιωτών, (κατασχέσεις, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κλπ) για 6 μήνες.
 9. Να απαιτήσουμε από τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε καμία διακοπή ρεύματος.
 10. Τέλος πιστεύουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάζει μόνο για τρέχοντα επείγοντα θέματα. Η  δυνατότητα λήψης αποφάσεων του Δ.Σ διά περιφοράς, που καθορίζει η Π.Ν.Π (ΦΕΚ Α ́55/2020) να εφαρμοστεί μόνο για τρέχοντα ζητήματα, και ειδικότερα για ζητήματα που αφορούν σε μέτρα προστασίας του λαού από τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19. Έτσι που να συνεχιστεί  η λειτουργία του Δήμου αυτήν τη δύσκολη περίοδο και να μην παρθούν με τέτοιο τρόπο αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα.                            Αυτή τη χρονική περίοδο προέχει η υγεία του λαού και τίποτα άλλο.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Νικόλαος  Λαρδάς

Αρέσει σε %d bloggers: