Παρέμβαση στην 3η συνεδρίαση της επιτροπής Νήσων & πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχικά ενημερώνουμε ότι δεν θα μπορέσω να παραστώ στην σημερινή συνεδρίαση, γιατί στην Ικαρία -και όχι μόνο- υπάρχουν προγραμματισμένες κινητοποιήσεις για τα προβλήματα υγείας που έχουν επιδεινωθεί ραγδαία  από τις συνέπειες της πανδημίας. Σε ότι μας αφορά το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να  εκφράσουμε την στήριξη μας στην διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων των συνδικάτων των εργαζόμενων στην υγεία : Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Άμεση και πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας των  νησιών (νοσοκομεία, Κ. Υγείας, ΕΚΑΒ, κλπ) με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδοχή. Επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού.  Πιστεύοντας ότι η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής είναι και δική μας υπόθεση,  διεκδικούμε να ληφθούν έστω και σήμερα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού με βάση  τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στα νησιά μας, και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην υγειά  (Τους ήρωες με τα άσπρα της κρίσης…).

 Το γεγονός ότι μια τέτοια μέρα προγραμματίσατε συνεδρίαση χωρίς καμία αναφορά στα τεράστια προβλήματα των υγειονομικών υποδομών και υπηρεσιών στην νησιώτικη Ελλάδα, σηματοδοτεί την εντελώς διαφορετική αντίληψη που έχουμε για τον ρολό μας στην τοπική διοίκηση. Εννοείτε ότι καμία σκέψη για στήριξη των κινητοποιήσεων που γίνονται σε αρκετά νησιά δεν έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα από κανένα άλλο μέλος της επιτροπής.

Την ίδια στιγμή την συνεδρίαση της επιτροπής δεν απασχολούν τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι της χωράς, και εκφράζονται με ιδιαίτερη ένταση στους νησιωτικούς δήμους λόγο των πρόσθετων προβλημάτων υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

Αντιθέτως την επιτροπή θα απασχολήσουν μια σειρά θέματα κυρίως θεσμικού χαρακτήρα όπως :

  1. Έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (ειδικά στους μικρούς νησιωτικούς Δήμους).
  2. Ταύτιση διάρκειας συμβάσεων προσωπικού πυρασφάλειας με την αντιπυρική περίοδο.
  3. Ιδιαίτερος Γραμματεύς Δημάρχου χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια.
  4. Αριθμός Αντιδημάρχων.
  5. Στελέχωση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Θέματα που αν υιοθετηθούν οι προτάσεις του προέδρου, ίσως αμβλυνθούν κάποιες πτυχές των προβλημάτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δώσουν οριστική λύση στα προβλήματα που αναφέρονται .Συνοπτικά οι  θέσεις μας επί των θεμάτων αυτών είναι οι εξής :

1. Συμφωνούμε οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να θεσμοθετούνται απλώς με την Απόφαση έγκρισής της Μελέτης από το Δ.Σ και την Ε. Π.Ζ, με την προϋπόθεση ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των οικισμών προς όφελος της πλειονότητας των κατοίκων, και όχι ορισμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

2. Η ταύτιση της διάρκειας των συμβάσεων του προσωπικού πυρασφάλειας με την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, θα αντιμετωπίσει επι μέρους το πρόβλημα και δεν διαφωνούμε με την υποβολή της πρότασης. Ωστόσο πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει τους επόμενους μήνες με την έλλειψη  του αναγκαίου προσωπικού για τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας που υποχρεούνται να παρέχουν όλοι οι δήμοι,  μικροί, μεγάλοι, νησιωτικοί, αστικοί, κλπ.  Άρα  μια μπορεί να είναι η λύση…. Στελέχωση των υπηρεσιών με όλο το αναγκαίο προσωπικό..  αλλά αυτό προσκρούει στο δημοσιονομικό πλαίσιο που απαγορεύει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού … θα αντιπαρατεθούμε με αυτό ?

3. Η επαναφορά για τρίτη φορά στην επιτροπή του θέματος των Ιδιαίτερων  Γραμματέων Δημάρχου, σηματοδοτεί την αντίληψη σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.  Αν είχαν στελεχωθεί οι υπηρεσίες στους δήμους δεν θα υπήρχε τέτοιο θέμα … (έκτος και αν  η πρόταση αποσκοπεί στην πρόσκαιρη τακτοποίηση αγωνιών και υποστηρικτών των εκαστοτε δημάρχων).

4. Η πρόταση για την δυνατότητα των μικρών νησιωτικών Δήμων να ορίζουν μέχρι 3 έμμισθους Αντιδημάρχους, και ο συνολικός αριθμός των αντιδημάρχων (εμμίσθων και αμίσθων) να λαμβάνεται υπόψη για τις θέσεις των Επιστημονικών Συνεργατών των Δημάρχων.  Γίνεται πιστεύουμε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα παροχής υπηρεσιών στους δημότες των  μικρών νησιωτικών  δήμων. Άρα για μια ακόμα φορά, μια μπορεί να είναι η λύση… Στελέχωση των υπηρεσιών με όλο το αναγκαίο προσωπικό..

5.  Τέλος συμφωνούμε με  την πρόταση για στελέχωση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων. Παράλληλα καλούμε την επιτροπή να διεκδικήσει και την άμεση στελέχωση των Λιμενικών Ταμείων, που βρίσκονται στην ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής πολιτικής, γιατί και εκεί η κατάσταση είναι απαράδεκτη (π.χ Λ.Τ Ικαρίας -Φούρνων).

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χρονική περίοδος που συγκαλείται η επιτροπή να συνεδριάσει, μόνο με τα συγκεκριμένα θέματα που αφορούν προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα ,μας αναγκάζουν να επισημάνουμε ορισμένα κρίσιμα -κατά την άποψη μας- προβλήματα που αφορούν την τοπική διοίκηση και όλη την κοινωνία. Προβλήματα που προκύπτουν από το ότι, τα τελευταία 20 χρόνια μεταφέρθηκαν στους Δήμους πάνω από 200 αρμοδιότητες, με κριτήριο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κυβερνήσεων «την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών».

Μάλιστα, μας αξιοποιούν και προπαγανδιστικά, για να περάσουν τα σχέδιά τους, καθώς προβάλλουν την «αποκέντρωση» αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς τους Δήμους, ως φιλολαϊκή επιλογή, με πρόσχημα ότι εμείς βρισκόμαστε πιο κοντά στους πολίτες και γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες τους. Έτσι, αξιοποιούμαστε αφενός ως «αμορτισέρ», για να εκτονώνονται σε εμάς οι λαϊκές αντιδράσεις και αφετέρου, ανοίγει ο δρόμος για την αποποίηση των ευθυνών του κράτους, για τον κατακερματισμό υπηρεσιών, για τις οποίες η ευθύνη πρέπει να είναι ενιαία και πανελλαδική, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις κοινωνικές υπηρεσίες, την υγεία – πρόνοια, την παιδεία.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε δει τρεις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση, τους νόμους του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη», καθώς και πλήθος άλλων νομοθετικών παρεμβάσεων. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας (αν και εμείς προειδοποιούσαμε από πριν γι’ αυτό), βλέπουμε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση δεν ωφέλησε το λαό. Οι Δήμοι μετατράπηκαν ολοκληρωτικά πια, σε κρατική υπηρεσία, σε μηχανισμό που υλοποιεί την πολιτική των Κυβερνήσεων, του κεφαλαίου, της Ε.Ε.

 Η πλήρης κρατική χρηματοδότηση των Δήμων, έχει περάσει στα αζήτητα των διεκδικήσεων της ΚΕΔΕ, με περιτύλιγμα τη λεγόμενη οικονομική αυτονομία και αυτοτέλεια των Δήμων.   Οι φόροι και τα τέλη των νοικοκυριών έχουν υπερκεράσει τους ΚΑΠ. Όσο μεγαλώνει η φορολεηλασία για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, τόσο περισσότεροι είναι οι πόροι που αφαιρούνται απ’ τη χρηματοδότηση των Δήμων και κατευθύνονται στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο αντιλαϊκός ΕΝΦΙΑ, προβάλλει για κυβέρνηση, αστικά κόμματα, ΚΕΔΕ, ως η κυρία πηγή της χρηματοδότησης των δήμων στην επόμενη φάση.

Όσοι δεν αντιδρούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι υπόλογοι έναντι των κοινωνιών που εκπροσωπούν, αφού καλυπτόμενοι πίσω από ευφάνταστα λεκτικά σχήματα όπως «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» «οικονομική αυτοτέλεια» «Ανάπτυξη σύγχρονων εργαλείων κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης», κλπ, ουσιαστικά υιοθετούν την ίδια αντίληψη και συμβάλουν στην υλοποίηση της .  

Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη αντίληψη, ότι η πρόοδος της κοινωνίας θα γίνει στηριζόμενη στους επιχειρηματικούς ομίλους.  Εμείς δε συμφωνούμε με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης, η πλειοψηφία όμως της ΚΕΔΕ δυστυχώς συμφωνεί. Δυστυχώς για τους συμπολίτες μας σε όλους τους Δήμους που θα ζήσουν τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής συζητήθηκαν πριν λίγους μήνες και στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Νοέμβριος 2021) , όπου αναδείχθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τους Δήμους και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Μετά το συνέδριό έγιναν  συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, τον Πρωθυπουργό, καθώς και με τους αρμόδιους Υπουργούς. Αν και οι απαντήσεις της Κυβέρνησης, δεν έδωσαν λύσεις στα αιτήματά μας, δεν υπάρχει καμία διάθεση, ούτε όξυνσης της διεκδίκησης, ούτε βεβαία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για τα αίτια αυτών των προβλημάτων .

Η ηγεσία της ΚΕΔΕ, εν μέσω οικονομικής ασφυξίας, αρκείται σε «ευχολόγια» και αναζητά «το μερτικό» των Δήμων στους πενιχρούς πόρους του ΠΔΕ, στα ευρωενωσιακά χρηματοδοτικά προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης, ανεξάρτητα από το μόνιμο προσανατολισμό τους στις επιχειρηματικές στοχεύσεις.

Εμείς για μια ακόμα φορά λέμε ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να δεχτούμε την «τιμωρία» των Δήμων μας, την «τιμωρία» των συμπολιτών μας, μέσω της επιβολής δεύτερης και τρίτης φορολόγησης, για παροχή υπηρεσιών που έχουν ήδη πληρώσει, με άμεσους και έμμεσους φόρους.  Πρέπει να μπει τέλος:

  • Στην περικοπή κατά 65% της χρηματοδότησης που προβλέπεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Στην απαγόρευση μόνιμων προσλήψεων στους Δήμους, (και συνολικά στο Δημόσιο), τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας μετρά 1.100.000 ανέργους.
  •  Πρέπει να μπει τέλος στη μεταφορά ολοένα και νέων αρμοδιοτήτων στους Δήμους (οι οποίες θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους), χωρίς οικονομικούς πόρους και εργαζόμενους.
  •   Δεν πρέπει να δεχτούμε την επιβολή προστίμων, όπως είναι το τέλος ταφής απορριμμάτων.
  • Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, μπροστά στο κύμα ακρίβειας που τρώει ακόμα περισσότερο τα σωθικά των λαϊκών οικογενειών, που οδηγεί τους Δήμους μας σε οικονομική κατάρρευση, μέσω της αύξησης των τιμών σε ρεύμα, πετρέλαιο, εφόδια για την αυτεπιστασία κτλ.

Εμείς δεν δεχόμαστε το ρόλο του διαχειριστή της ακραίας φτώχειας. Από την πλευρά μας δεν  δεχόμαστε άλλο αρμοδιότητες χωρίς πόρους.  

Εμείς δεν περιγράφουμε μόνο τα προβλήματα, αλλά αγωνιζόμαστε για λύσεις σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.  Εμπόδιο στο να βρεθούν αυτές οι λύσεις, στέκεται σήμερα η συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.  Γιατί όπου υπάρχει πλούτος, στην αντίπερα όχθη υπάρχει και πολλή φτώχεια.

Η διαφορετική  αντίληψή που έχουμε  δεν μας εμποδίζει, εάν υπάρχει διάθεση από την ΚΕΔΕ, να διεκδικήσουμε μαζί χρηματοδότηση, της οποίας την έλλειψη όλοι οι Δήμαρχοι νιώθουν, να διεκδικήσουμε όλα τα αναγκαία μέσα για την καθημερινή λειτουργία των Δήμων μας. Ακόμα και γι’ αυτό, όμως, χρειάζεται η πολιτική βούληση από την πλευρά της ηγεσίας της ΚΕΔΕ.

Σε αυτή την κατεύθυνση, απλώνουμε το χέρι σε εκλεγμένους, που μπορεί ακόμη και να μη συμφωνούν με το σύνολο των εκτιμήσεών μας, αλλά εντοπίζουν τον αντιλαϊκό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι Δήμοι και που αντιτάσσονται σε αυτόν.

1η Φεβρουάριου 2022

 

Συνέντευξη Ν.Λαρδα στην EΡT Βορείου Αιγαίου

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: