Νίκος Λαρδάς, υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας: Κριτήριο ψήφου για εμάς είναι η συμβολή στην οργάνωση των λαϊκών αγώνων

Η Λαϊκή Συσπείρωση αλλάζει τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Ικαρία, όχι όμως το στίγμα και την πολιτική της. Καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, μιλήσαμε με το Ν. Λαρδά, υποψήφιο δήμαρχο Ικαρίας με τη ΛΑΣΥ, σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης: για τον τουρισμό, τον Κλεισθένη, τα πεπραγμένα της κόκκινης δημοτικής αρχής αλλά και τους στόχους της σε περίπτωση επανεκλογής της για άλλη μια πενταετία.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας

-Τι φέρνει ο Κλεισθένης εκτός από την απλή αναλογική;

Πρέπει να πούμε το εξής, ο «Κλεισθένης» που αποτελεί συνέχεια του «Καλλικράτη» και των άλλων αντιδραστικών ρυθμίσεων του παρελθόντος δεν ψηφίστηκε κυρίως για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική. Το κύριο που κάνει και αυτό έχει σημασία, είναι να προσαρμόσει το πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών στην καλύτερη εξυπηρέτηση των στόχων του κεφαλαίου, για την ανταγωνιστικότητα, για να στηρίξει τους αναπτυξιακούς στόχους, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, η παραχώρηση γης και άλλων ακινήτων, η δημιουργία κοινών επιχειρήσεων με τους δήμους, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ,  η προώθηση της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων μέσα από τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία και άλλα. Εμείς, όσον αφορά το ζήτημα της απλής αναλογικής στον πρώτο γύρο τοποθετηθήκαμε θετικά, ως έκφραση της ισοτιμίας της ψήφου, στον βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει, γιατί ξέρουμε μέσα από ποιες διαδικασίες και τι εκβιαστικά διλήμματα περνάει η συνείδηση του ανθρώπου προκειμένου να καταλήξει να ψηφίσει. Αυτό γίνεται μόνο για το δημοτικό συμβούλιο και όχι για το δήμαρχο, ο οποίος εκλέγεται τη δεύτερη Κυριακή, αν δε συγκεντρώσει την πρώτη Κυριακή το 50+1 των ψήφων. Ο ομολογημένος στόχος και του υπουργού που προώθησε τον Κλεισθένη είναι ακριβώς ο ίδιος: να δημιουργηθούν οι συναινέσεις προκειμένου να προωθηθεί χωρίς δυσκολίες η αντιλαϊκή πολιτική.

Ο ίδιος ο νόμος δεν προωθεί, όπως λένε, τη δημοκρατία από μόνος του. Ο έλεγχος των δημάρχων από το υπουργείο παραμένει ασφυκτικός. Για παράδειγμα, οι πλειστηριασμοί για χρέη πάνω από 500€ προς τους δήμους είναι υποχρεωτικοί να εκτελούνται από τις διοικητικές υπηρεσίες. Εμείς, μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου δίνουμε μάχη προκειμένου να μην προχωρήσουν. Για ποια λοιπόν αυτονομία των δήμων μιλάνε; Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα που προβλέπουν, αφορούν μόνο επιμέρους τοπικά ζητήματα. Απαγορεύεται να ασχοληθούμε με σοβαρότερα ή γενικότερα ζητήματα που όμως αφορούν το λαό. Ταυτόχρονα βέβαια τα αποτελέσματά τους δεν είναι υποχρεωτικά, ενώ επιπλέον έχουν χρονικούς περιορισμούς για το πότε θα γίνουν. Για ποια δημοκρατία μιλάμε λοιπόν… Ένα στόχος που έχουν είναι η μεταβίβαση ΕΝΦΙΑ στους δήμους, αυτό είναι πρόταση και τις  πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, αλλά και συνδυασμών που κατεβαίνουν στις εκλογές και έχουν την ίδια πολιτική αναφορά. Για μας το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα εισπράττει τον ΕΝΦΙΑ. Για εμάς ζητούμενο είναι η κατάργησή του και γι’ αυτό παλεύουμε.

-Πολλοί βλέπουν την Ικαρία ως τον κόκκινο βράχο, μία κόκκινη νησίδα που διαφέρει από άλλα μέρη. Είναι όντως τέτοια και σε ποιο βαθμό μπορεί να διατηρήσει αυτά τα χαρακτηριστικά που την διακρίνουν, σε αυτό το κυρίαρχο πλαίσιο; 

Η Τοπική Διοίκηση είναι μία από τις διοικητικές δομές του κράτους. Αυτό από μόνο του συνεπάγεται ότι οι δήμοι, ως προς το νομοθετικό πλαίσιο που τους διέπει, υλοποιούν την εφαρμοζόμενη πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων που στο υπάρχον πολιτικοοικονομικό πλαίσιο υπηρετεί την εξουσία του κεφαλαίου. Αναλαμβάνοντας  τη διοίκηση του δήμου στην Ικαρία, ξεκαθαρίσαμε  στο λαό του νησιού ότι η δική μας πολιτική έρχεται σε σύγκρουση με τον ίδιο το θεσμό και το περιεχόμενο της Τοπικής Διοίκησης και, γι’ αυτό ισχυριζόμασταν από τότε ότι απέναντι στην κυβέρνηση είμαστε αντιπολίτευση και όχι η τοπική εξουσία! Αυτό στην πράξη σημαίνει  ότι καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια την πολιτική που εφαρμόζεται στους δήμους, ακριβώς γιατί αυτή η πολιτική είναι αντιλαϊκή. Πιστεύουμε ότι από την πλειονότητα των Ικαριωτών αναγνωρίζεται, ότι η πορεία και η δράση της Λαϊκής Συσπείρωσης αυτή την δημοτική περίοδο ήταν στο πλάι του Ικαριώτικου λαού και του κινήματος. Προσπάθησε να αναδείξει, να παλέψει και να δράσει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως εκφραζόταν και εκφράζεται τόσο από την κυβέρνηση και σε ένα βαθμό και από την περιφέρεια. Δεκάδες είναι οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες μας.

Αντιμετωπίσαμε ζητήματα και προβλήματα που απασχόλησαν τόσο το δήμο όσο και την κοινωνία μας, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, όπως για παράδειγμα για τις ανεμογεννήτριες και για την διαχείριση των απορριμμάτων, για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των προϋπολογισμών, η ανάδειξη των ζητημάτων υγείας και παιδείας, την «αξιολόγηση», τους πλειστηριασμούς την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, την μείωση της τιμής των καύσιμων. Μέχρι σήμερα έχουμε ανοίξει τα  εξής ζητήματα:

  • -Προβλήματα που αφορούν ένα βασικό οικονομικό τομέα των νησιών μας, τον Τουρισμό, όπου πέρα από την τουριστική προβολή του νησιού ανοίγουμε και τα ζητήματα που υπάρχουν. Στη συγκοινωνία των νησιών μας δίνοντας βάρος στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (δρομολόγια- τιμές- ασφάλεια, κλπ), και στην βελτίωση των εσωτερικών συγκοινωνιών. Στη χρήση των φυσικών πόρων (π.χ Παραλίες) και των δημόσιων υποδομών (π.χ Λιμάνια –Αεροδρόμια) .
  • -Ζητήματα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων αναδεικνύοντας την θετική σε γενικές γραμμές δουλειά μας. Ξεσκεπάζοντας παράλληλα τον ρόλο όσων αιρετών συμβάλουν στην ιδιωτικοποίηση αυτών των τομέων και των σχετικών υπηρεσιών των ΟΤΑ (π.χ Ανακύκλωση). Για πρώτη φόρα ο δήμος Ικαρίας έκανε παρέμβαση για τον ΠΕ.Σ.Δ.Α και μετά από απόφαση του Δ.Σ και Προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια Β. Αιγαίου διεκδικούμε 13.εκ για την προμήθεια εξοπλισμού, την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και την κατασκευή του ΧΥΤΥ.
  • -Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που θα αφορούν την χρήση γης: Έχουν γίνει μέχρι σήμερα τουλάχιστον τρεις παρεμβάσεις που αφορούν τον Χωροταξικό σχεδιασμού και το ΣΧΟΟΑΠ, διεκδικώντας την νομοθετική ρύθμιση αναγνώρισης του ιδιαιτέρου οικιστικού μοντέλου της Ικαρίας και τις διόρθωσης του ΣΧΟΟΑΠ σε όσα σημεία μπορεί να διορθωθεί. Ενώ για πρώτη φορά στον δήμο Ικαρίας ανοίξαμε  το θέμα «κατοχύρωσης» των δασικών εκτάσεων στην οροσειρά της Ικαρίας ως δημοτικών, διεκδικώντας με βάση απόφαση του Δ.Σ νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση.
  • -Έγιναν παρεμβάσεις που αφορούν τις ιαματικές πηγές: Εκτός από την προσπάθεια να ολοκληρωθεί επιτελούς η αναγνώριση των Ι.Π ως φυσικών πόρων, συνεχίσαμε την προσπάθεια τα Δημοτικά υδροθεραπευτήρια να συντηρούνται σε ετησία βάση. Ταυτόχρονα κινηθήκαμε και σε εξωστρεφείς ενέργειες, με βάση την εμπειρία του δήμου διοργανώσαμε ένα (κατά γενική ομολογία επιτυχές) συνέδριο για την ανάδειξη των δυνατοτήτων των Ιαματικών Πηγών και την συμβολή τους στην ανάπτυξη της Ικαρίας. Στοχεύοντας στα εξής :
  • -Τεκμηρίωση των φυσικών ιδιοτήτων των πηγών μέσα από εισηγήσεις  εγκρίτων επιστημόνων σχετικών με το θέμα.
  • -Ανάδειξη των δυνατοτήτων των ιαματικών  πηγών  να συμβάλουν στην τοπική οικονομική δραστηριότητα .
  • -Διεκδίκηση των αναγκαίων πόρων ώστε να αποκτήσουν οι δημοτικές υποδομές την δυνατότητα παροχής σύγχρονων υπηρεσιών στις οποίες θα έχουν πρόσβαση και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζουμε μελετητικά πρόταση για την δημιουργία ενός τουλάχιστον συγχρόνου υδροθεραπευτηρίου στα Θέρμα.
  • -Στην διαμόρφωση μιας πολιτικής πρότασης για τον χαρακτήρα που θα μπορούσε να έχει ο θερμαλισμός, τόσο στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο (με διαφορετικές όμως πολιτικές από αυτές που σήμερα εφαρμόζονται), όσο και σε ένα διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο.
  • -Να θυμίσουμε την προσπάθεια για το γηροκομείο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τις διαδικασίες δημιουργίας προνοιακής δομής για ηλικιωμένους στην Ικαρία, να οδεύουν προς την ολοκλήρωση, με την περάτωση των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου και την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης του γηροκομείου.
  • -Να θυμίσουμε τέλος προσπάθεια για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, διεκδικώντας να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στα Δημοτικά Συμβούλια να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για αυτούς που χρωστούν στους Δήμους και δεν έχουν πράγματι την ευχέρεια να ανταποκριθούν, να μην εφαρμοστούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

-Ποιο είναι τo μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες;

Αν το σημαντικό πρόβλημα στο νησί μας ήταν ένα, τότε  οι λύσεις θα ήταν πολλές. Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και επομένως η λύση είναι μία. Διεκδίκηση μιας διαφορετικής πολιτικής, που δε θα έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντος της το κόστος (π.χ στην υγεία και εκπαίδευση) η το προσδοκώμενο κέρδος (π.χ στις συγκοινωνίες), αλλά τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της Ικαρίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα χρόνια που βρεθήκαμε στη διοίκηση του δήμου Ικαρίας, συμβάλαμε -καθοριστικά πιστεύω- στην  διεκδίκηση με κάθε τρόπο (έγιναν μια σειρά κοινοποιήσεις για θέματα –υγείας – συγκοινωνιών- διεκδίκησης μειωμένου ΦΠΑ – μείωσης τις τιμής των καύσιμων) λύσεων που θα βελτιώνουν  τουλάχιστον την κατάσταση.

-Ποια ήταν τα βασικά σημεία του έργου της δημοτικής αρχής αυτήν την πενταετία;

Από την πρώτη στιγμή ιεραρχήσαμε ως απόλυτης προτεραιότητας θέμα,  την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στην καθημερινότητα (ύδρευση –οδικά δίκτυα- φωτισμός- απορρίμματα) κάνοντας μικρά, αλλά σταθερά βήματα βελτίωσης αυτής της κατάστασης.  Δώσαμε και δίνουμε μεγάλη σημασία στην ενημέρωση των δημοτών για ό,τι συζητάμε στο Δημοτικό συμβούλιο, και για όποια ενέργεια γίνεται από τον δήμο σχετικά με δημοτικά η κοινωνικά προβλήματα.

Ανοίξαμε θέμα τοποθετούμενοι δημόσια και ολοκληρωμένα, μέσα από το δημοτικό συμβούλιο για καυτά θέματα που απασχολούν τον δήμο και ταλαιπωρούν την κοινωνία όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, το θέμα του γηροκομείου, κλπ.

 Έντονη ήταν η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων στον χώρο της εκπαίδευσης  (Προβλήματα σχολικής στέγης – δωρεάν μεταφορά των μαθητών – σχολείο «ειδικής» αγωγής) στηρίζοντας  κινητοποιήσεις τις εκπαιδευτικής κοινότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα τον χαρακτήρα των σχεδιασμών της κυβέρνησης με το «νέο σχολείο».

  • -Βάλαμε στο κέντρο της προσοχής μας τις λαϊκές ανάγκες, τις ανάγκες των παιδιών μας. Στην τρέχουσα δημοτική περίοδο ξεχωρίζει η παρέμβαση της σημερινής διοίκησης στα θέματα που αφορούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αφού  αξιολογήσαμε από την αρχή της θητείας της, την «επένδυση» στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό σε σημαντική προτεραιότητα. Ιεραρχήσαμε τις ανάγκες στοχεύοντας αρχικά στην συντήρηση, βελτίωση και ανάπτυξη των ήδη υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και εν συνεχεία στην μελέτη  και τον προσδιορισμό κατασκευής νέων. Με αυτή την στόχευση εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις χιλιάδων ευρώ, δημιουργώντας σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, που η χρήση τους γίνεται δωρεάν από αθλητικούς συλλόγους και την νεολαία του νησιού. Διασφαλίστηκαν για το επόμενο διάστημα χρηματοδοτήσεις 450.000για γήπεδα στην Δ.Ε Ραχών. Ενώ παράλληλα διεκδικούνται 1.639,330€ για κλειστό Γυμναστήριο στις Ράχες και 900.000€ για την «Αναβάθμιση στίβου του δημοτικού σταδίου Ικαρίας».

Η σημερινή δημοτική αρχή πιστεύοντας ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα της νεολαίας και όχι πολυτέλεια, προσπαθεί να αναδείξει:

  • -Τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα όσον αφορά στην ενασχόληση με ένα άθλημα.
  • -Τις πρόσθετες δυσκολίες που υπάρχουν ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
  • -Τα αποτελέσματα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και όσων την στηρίζουν), που οδηγούν τους δήμους να παρέχουν εγκαταστάσεις και αθλητικές δραστηριότητες ανταποδοτικά, επιβαρύνοντας την τσέπη της λαϊκής οικογένειας προκειμένου να υπάρχει δραστηριότητα και να συντηρούνται οι υποδομές.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι περικοπές στη χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών αναγκάζουν τα αθλητικά σωματεία να επιβαρύνουν οικονομικά τους γονείς προκειμένου να λειτουργήσουν. Και οι  ώρες της Φυσικής Αγωγής μειώνονται στα σχολεία.

  • Στον τομέα της σχολικής στέγης,  με ανακαινίσεις, επισκευές και συντηρήσεις σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα αναμένεται  να δημοπρατηθούν μέσα στο 2019, συνολικού προϋπολογισμού 400.000. Έκτακτη χρηματοδότηση κατόπιν επίμονης προσπάθειας, γιατί η ετήσια επιχορήγηση για την συντήρηση  των σχολικών συγκροτημάτων (18 για 21 σχολικές μονάδες) δεν επαρκούσε (15.000 το 2017, 23.000 το 2018) ούτε για τα στοιχειώδη σε ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα.
  • Από τον Σεπτέμβριο του 2016 λειτουργεί 2ος παιδικός σταθμός και στην βόρεια πλευρά του νησιού, σε δημοτικό κτήριο ανακαινισμένο. Καταργήσαμε τα τροφεία των παιδικών σταθμών στους οικονομικά ασθενέστερους δημότες μας. Παράλληλα διεκδικούμε χρηματοδότηση για την δημιουργία τρίτου παιδικού σταθμού στην Δ.Ε Ευδήλου.
  • Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό στην Ικαρία, όσοι πολιτιστικοί χώροι λειτουργούν από τον δήμο (Δημοτικός Κιν/φος, αίθουσα εκδηλώσεων Παλιού δημαρχείου, «Κατσούλιο») παραχωρούνται στους συλλόγους δωρεάν. Για πρώτη φορά ξεκίνησε η λειτουργία εργαστηρίου πολιτισμού στην Δ.Ε Ευδήλου, λειτουργεί μουσικό εργαστήρι με την συμβολή του δήμου σε Άγιο Κήρυκο και Εύδηλο, ενώ γίνονται δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των δημοτικών στο λαογραφικό μουσείο. Τα τελευταία τρία χρόνια διοργανώνονται από τον δήμο κινηματογραφικές προβολές στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο με ελεύθερη είσοδο για όλους, ενώ από το φθινόπωρο του 2018 αυτή η δραστηριότητα επεκτάθηκε και στους χειμερινούς μήνες. Αναβαθμίστηκαν κτιριακά και σε εξοπλισμό οι χώροι του παλιού δημαρχείου Αγίου Κηρύκου και του «Κατσούλιου» στον Εύδηλο, ώστε να φιλοξενούνται και τους χειμερινούς μήνες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε σύγχρονους και λειτουργικούς χώρους. Φέτος εγκαινιάστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό θέατρο, μια πολύ σημαντική δράση που δίνει την δυνατότητα δωρεάν σε όλους τους κάτοικους του νησιού να παρακολουθήσουν επιλεγμένες παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου με δορυφορική σύνδεση. Τέλος διοργανώνεται το Φεστιβάλ πολιτισμικών διαλόγων Ίκαρος, ένα φεστιβάλ με συγκεκριμένο θεματικό περιεχόμενο (πολιτισμικός διάλογος), που το κάνει μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα ουσιαστικότερα στο είδος του παγκοσμίως. Το Φεστιβάλ αποφεύγει τη λογική του «σούπερ μάρκετ τέχνης», και τα έτοιμα εμπορικά προγράμματα. Η σημασία όλων αυτών των παρεμβάσεων εκτιμούμε ότι είναι πολύ μεγάλη, αν αναλογιστούμε ότι στις δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον αθλητισμό συμμετέχουν τουλάχιστον 500 άτομα όλων των ηλικιών, αλλά και ότι η λειτουργία δημοτικών δομών που αφορούν τον πολιτισμό απευθύνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, πέρα από όσους κάνουν χρήση των δομών.
  • Παράλληλα αξιοποιήθηκε στο μέτρο των υπηρεσιακών δυνατοτήτων του δήμου κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ- ειδικό αναπτυξιακό βορείου Αιγαίου- Φιλόδημος, κλπ) για να διασφαλιστούν πόροι που αξιοποιούνται στην βελτίωση η την κατασκευή βασικών υποδομών που δεν υπάρχουν στο νησί, ως απόρροια της υποχρηματοδότησης των δήμων από των κρατικό προϋπολογισμό. Για να καταλάβετε γιατί μιλάμε, η επιχορήγηση του Δήμου (ΚΑΠ) για έργα και συντηρήσεις υποδομών δεν ξεπερνούν την τελευταία 5ετία τα 530.00 σε ετήσια βάση.

Η  προσπάθεια να αποσπάσουμε  από την Κυβέρνηση, την Ε.Ε. πόρους όχι για έργα  «Βιτρίνας» αλλά για έργα που καλύπτουν ζωτικές λαϊκές ανάγκες. Αν συνυπολογίσουμε την δυνατότητα παρεμβάσεων του Δήμου από την διαθέσιμη ΣΑΤΑ (530.000€) τότε φαίνεται η σημασία της εξασφάλισης μιας επιπλέον χρηματοδότησης πολλαπλάσιας της ετησίας ενίσχυσης, που «πέφτει» στο νησί. Πιστεύουμε ότι αναδεικνύει σε ένα βαθμό, και την αξία της διεκδίκησης, αλλά και το γεγονός της διαφορετικής αντίληψης που υπερασπίζεται η σημερινή διοίκηση του δήμου Ικαρίας. Ταυτόχρονα απαντά με το πλέον πειστικό τρόπο στην κουβέντα που γίνεται για το ότι απορρίπτουμε τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις λόγω του πολιτικού προσανατολισμού της δημοτικής αρχής. Πάνω σε αυτό να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά ότι  διεκδικούμε ό,τι μας στερούν. Μας «οφείλουν» έργα υποδομών, αναβάθμισης σχολικών κτηρίων, ανάπλασης ελεύθερων χώρων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αυτές τις μέρες ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού στον βιολογικό καθορισμό του  Αγίου Κηρύκου, ένα έργο Π/Υ 4.290.000€, που η έλλειψη του βασανίζει την νότια Ικαρία εδώ και δεκαετίες. Συνοπτικά σας ενημερώνουμε ότι έχουν εξασφαλιστεί για το επόμενο διάστημα έργα συνολικού προϋπολογισμού 14.875.580€. Παράλληλα έχουν υποβληθεί προτάσεις και αναμένεται η αξιολόγηση τους για έργα συνολικού προϋπολογισμού 31.003.649€.

Όλα τα προηγούμενα αναφέρονται σαν μια ακόμα απάντηση σχετικά με την αξιοποίηση των διαθέσιμων «αναπτυξιακών  προγραμμάτων»,  σε όσους κατηγορούν την διοίκηση του Δήμου Ικαρίας πως «Όταν βρέχει ευρώ, ο δήμος Ικαρίας κρατάει ομπρέλα».

  • -Τέλος, για πρώτη φορά στον ενιαίο πια δήμο Ικαρίας, άνοιξε το θέμα του προσωπικού διεκδικώντας την διασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και την παράλληλη άρση των απαγορευτικών διατάξεων για τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων. Με πλήρη κρατική χρηματική κάλυψη.

-Τι στόχους έχει η Λαϊκή Συσπείρωση για την επόμενη πενταετία, εφόσον επανεκλεγεί;

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης των  σοβαρών προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα (ύδρευση / αποχέτευση -οδικά δίκτυα- φωτισμός- απορρίμματα) κάνοντας σταθερά βήματα βελτίωσης αυτής της κατάστασης. Αυτό όσο και αν δεν ακούγεται ιδιαίτερα «αναπτυξιακό» ως στόχος, σε μια περιοχή που η παροχή υπηρεσιών από τον δήμο δεν είναι δεδομένη στον ίδιο βαθμό σε όλους τους οικισμούς, είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, και ένα μεγάλο στοίχημα για όποια δημοτική αρχή προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου. Θα συνεχιστεί  η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων στον χώρο της εκπαίδευσης (ζητήματα σχολικής στέγης – μεταφορές των μαθητών), και του περαιτέρω εκσυγχρονισμού των αθλητικών υποδομών του νησιού. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ικαρίας. Η πρότασή μας περιλαμβάνει την δημιουργία κεντρικού ΧΥΤΥ που θα δέχεται επεξεργασμένα απόβλητα, αποκατάσταση ΧΑΔΑ, και τα αναγκαία συνοδευτικά έργα. Η πρόταση χρηματοδότησης ανέρχεται στα 13.239.650,40 και αναμένει αξιολόγηση. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την αδειοδότησης και λειτουργία προνοιακής δομής φιλοξενίας των απόμαχων της ζωής.

Παράλληλα, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα σ’ αυτήν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση (περικοπές κρατικών πόρων, αποπληρωμή χρεών, παλιές δικαστικές αποφάσεις κ.λπ.) τα προβλήματα του νησιού μας που είναι πολλά και σημαντικά. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις σ’ όλα τα μέτωπα, όπου υπάρχουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα, όπως στην καθαριότητα, σε έργα μικρής κλίμακας στα χωριά, στην ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού. Επίσης θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το θέμα των τοπικών συγκοινωνιών διεκδικώντας πόρους που θα μπορέσουν να αμβλύνουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα κλπ.

Γενικά έχουμε πολλά σχέδια, όρεξη και όνειρα για να κάνουμε πολλά πράγματα, για να συμβάλλουμε στην ανακούφιση της ζωής των κατοίκων και να βάλουμε μια πινελιά ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας στο γκρίζο που κυριαρχεί σήμερα. Από τη θέση που βρισκόμαστε θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ενημέρωση και την κινητοποίηση του λαού, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο καλή διαχείριση και να κάνει η διοίκηση του δήμου, όσο υπάρχει αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του αστικού κράτους, δε θα μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα αν δε γίνουν συνολικές ανατροπές.

Ράχες

-Πώς είναι η κατάσταση με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού και πώς αυτό επηρεάζει την οικονομία ενός νησιού που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στον  τουρισμό;

Οι εξελίξεις στον χώρο του τουρισμού στην χώρα μας, αλλά και στα νησιά μας φέρνουν στην επιφάνεια ορισμένα ζητήματα που συνδέονται με τα επιχειρήματα περί «βαριάς βιομηχανίας» και «ατμομηχανής της οικονομίας». Ταυτόχρονα αναδεικνύουν τα αδιέξοδα που προκαλούν ακόμα και στον τομέα του τουρισμού οι οικονομικο-κοινωνικές σχέσεις του καπιταλισμού, τις οποίες υλοποιούν απαρέγκλιτα οι κυβερνήσεις της χώρας μας όποια απόχρωση και αν έχουν. Για παράδειγμα το 2018 ήταν  μια χρονιά που για το τουριστικό κεφάλαιο έσπασαν όλα τα ρεκόρ. Αφίξεις, εκατομμύρια τουρίστες, έσοδα, κέρδη, κλπ… Από την άλλη:  Οι εργαζόμενοι γνώρισαν καλά τι σημαίνει ατελείωτη δουλειά, με απλήρωτες υπερωρίες. Με απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά, με εκβιασμούς για να αποδεχτούν μεροκάματα κάτω κι από 20 ευρώ. Με μισθό πετσοκομμένο, κλπ. Πόσο φανερή είναι η αντίθεση! Δισεκατομμύρια έσοδα από τη μια, φτώχεια, αβεβαιότητα κι εξαθλίωση από την άλλη. Πανηγυρισμοί από τους ξενοδόχους και την κυβέρνηση,  τα κεφάλια κάτω κι αγκομαχητό να βγει ο χειμώνας για όλους εμάς. Πόσο φανερό είναι το πρόβλημα!

Με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, το λεγόμενο «τουριστικό προϊόν», αποτελεί όντως ένα «προϊόν», από το οποίο παράγεται κέρδος, δημιουργούνται θέσεις (φτηνής) εργασίας, και συμβάλλει στην προσωρινή έστω μείωση της ανεργίας. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο τουρισμός αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες του νησιού μας. Από αυτή τη  σκοπιά διευκρινίζουμε ότι οι όποιες προσπάθειες γίνονται από τους δήμους και την περιφέρεια στην κατεύθυνση δημιουργίας αναγκαίων υποδομών (λιμάνια –καταφύγιο τουριστικών σκαφών, κλπ) που θα συμβάλλουν στη διευκόλυνση  επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες στα νησιά μας καλώς γίνονται.

Όμως αυτή η προσπάθεια δεν εξαρτάται μόνο από τις υποδομές και την καλή πρόθεση των δημοτικών ή των περιφερειακών αρχών. Αφού το λεγόμενο «τουριστικό προϊόν», είναι αυτό που (δυστυχώς) κυρίως παράγουμε και στην Ικαρία, πρέπει να εξετάσουμε και μια σειρά παράγοντες που διαμορφώνουν την κατάσταση, για να καθορίσουμε και την στάση μας απέναντί τους. Στη νησιωτική Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Ικαρία εκτός από τη γενική τάση που έχει διαμορφώσει η εφαρμοζόμενη πολιτική, πολιτική που οδηγεί  το 73% των Ελλήνων να μην μπορούν να κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές το καλοκαίρι, αλλά και από όσους κάνουν το 80%  να φιλοξενηθεί σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια  – υπάρχει μια ακόμα παράμετρος που δημιουργεί προβλήματα στην «αναπτυξιακή προοπτική» του τουρισμού: Η παράμετρος αυτή αφορά τις συγκοινωνίες και τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, (για αεροπορικά δεν το συζητάμε), που κάνουν αποτρεπτική την σκέψη ακόμα και για ένα ταξίδι επίσκεψης από τους ξενιτεμένους συγγενείς μας.

Αρκετά χρόνια μετά την κατάργηση των «μονοπωλίων» και την δρομολόγηση πλοίων από «πολλές» ναυτιλιακές εταιρίες που, όπως έλεγαν, «ο ανταγωνισμός τους θα μείωνε την τιμή των εισιτηρίων», τα πράγματα χειροτέρεψαν. Τώρα όσο και να βάζουμε το χέρι στην τσέπη, δεν υπάρχουν διαθέσιμα για τα ναύλα ενός ταξιδιού. Πώς λοιπόν θα έρθει κόσμος στα  νησιά  μας όταν δεν βρίσκει πλοίο, όταν τα πλοία που φτάνουν τελικά στα νησιά μας δένουν σε όσα λιμάνια «γουστάρουν», όταν οι τιμές για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (από Πειραιά για Ικαρία ή το αντίστροφο), μετά και τις πρόσφατες αυξήσεις κυμαίνονται ενδεικτικά στα εξής επίπεδα. Το εισιτήριο στο κατάστρωμα του πλοίου, δηλαδή σε πλαστική καρέκλα από Πειραιά για Ικαρία ανέβηκε  στα 39,50 ευρώ από 37 που κόστιζε, αύξηση 6,75%, ενώ η οικονομική αεροπορική θέση πάει στα 49 ευρώ από 47. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να αποδείξει το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας ρυθμίσεων και μέτρων όπως το λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο», που δεν θίγουν σε καμία περίπτωση το κυρίαρχο στοιχείο που καθορίζει τα τεκταινόμενα στον χώρο των συγκοινωνιών. Που δεν είναι άλλο από το ότι οι συγκοινωνίες  έχουν παραδοθεί στους νόμους της αγοράς, με τα εισιτήρια να εκτινάσσονται στα ύψη και τα δρομολόγια να προσαρμόζονται στην προσδοκώμενη κερδοφορία των εταιρειών.

Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις με μια σειρά νόμους εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη για το ακτοπλοϊκό κεφάλαιο, είτε μέσω επιδοτήσεων είτε με τη μείωση του μισθού των ναυτικών είτε με τη φοροαπαλλαγή είτε, είτε… Αυτή είναι η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της αστικής τάξης και στην προκειμένη περίπτωση του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αυτές ήταν, είναι και θα είναι οι πολιτικές τους. Να στηρίζουν τους εφοπλιστές και κάθε είδους μονοπώλιο σε οποιονδήποτε χώρο δρα.

Άρα προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα για την στάση που έχει ο κάθε ένας απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική στον χώρο των συγκοινωνιών, γιατί όσο καλές προθέσεις και αν έχει ο οποιοσδήποτε δήμαρχος η περιφερειάρχης και η κάθε πλειοψηφία συμβουλίου, αν δεν αντιπαρατεθεί με την κυρίαρχη πολιτική (όποια απόχρωση και αν έχει αυτή),  και δεν συμβάλει στην διεκδίκηση μιας διαφορετικής πολιτικής, τότε θα συμβάλει εκούσια η ακούσια στην διαιώνιση της σημερινής κατάστασης. Ουσιαστική λύση προς όφελος των εργαζομένων και των νησιωτών, μπορεί να υπάρξει μόνο από την υλοποίηση μιας πολιτικής που δεν θα έχει ως κυρίαρχο στοιχείο το κέρδος των εφοπλιστών, αλλά θα αντιλαμβάνεται της συγκοινωνίες στην κυριολεξία ως κοινωνικό αγαθό και θα στοχεύει μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και των υπηρεσιών να θέσει και τον χώρο των συγκοινωνιών κάτω κοινωνικό έλεγχο διάμεσου ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου ακριβώς αυτό, το ότι δηλαδή μας στερούν βίαια όσα δικαιούμαστε, ότι πρέπει να πληρώνουμε πανάκριβα όποια παροχή έχουμε ανάγκη, και ότι αυτό έχει αιτία, «όνομα και επίθετο»: είναι η διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων, είναι η στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων και στον τόπο μας στον δήμο και στην περιφέρεια που στήριξαν, ανέχτηκαν, συμφώνησαν, δεν κατήγγειλαν, αυτή την κατάσταση. Για αυτό και στις εκλογές, η κατάσταση στον τομέα του τουρισμού και ποιοι τον έφεραν σε αυτό το σημείο, πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου.

-Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι υπηρεσίες της δημόσιας υγείας στο νησί;

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας στην Ικαρία, δεν μπορεί να διαφέρει από την γενική κατάσταση που επικρατεί σε όλη την χώρα, ως  συνέπεια των διαχρονικών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

  • -Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργούν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία.
  • -Τα κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό & βοηθητικό προσωπικό συνεχίζουν.
  • -Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετεί μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός, και ελάχιστο προσωπικό αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονταν εννέα θέσεις ειδικοτήτων.
  • -Σε περιοχές που υπάρχουν αγροτικά ιατρεία (π.χ Καρκινάγρι, Μαγγανιτης) αυτά όλο και πιο συχνά μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • -Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο, που πολύ συχνά μένει χωρίς γιατρό.
  • -Ένας μόνο παιδίατρος προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες όλου του νησιού παρά την επίμονη διεκδίκηση των συλλόγων γονέων , των συνδικάτων του νησιού και του δήμου Ικαρίας.
  • -Η μονάδα αυξημένης φροντίδας ο σταθμός αιμοδοσίας, ακόμα να «βρουν τον δρόμο τους».
  • -Όσο για το ΕΚΑΒ, αν και άρχισε πριν λίγα χρόνια να λειτουργεί και στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμη του δε βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας.

Για να μην παρεξηγηθούμε, τονίζουμε ότι υπάρχουν και επιμέρους θετικές εξελίξεις, όπως η τοποθέτηση Αξονικού Τομογράφου στο νοσοκομείο της Ικαρίας και η δρομολογημένη διαδικασία που αφορά την μονάδα τεχνητού νεφρού, κάτι που  αποτελεί θετική εξέλιξη στον τομέα του εξοπλισμού των υγειονομικών δομών του νησιού. Εκτιμούμε πως είναι μια δικαίωση μέρους των διεκδικήσεων του Ικαριώτικου λαού που υλοποιείται από την σημερινή κυβέρνηση. Ωστόσο ο χρόνος και ο τρόπος που έγινε πριν λίγες μέρες η εκδήλωση τον εγκαινίων του Αξονικού Τομογράφου, δεν μπορεί να μην εκληφθεί ως πρόκληση, όταν η Κυβέρνηση «κόβοντας κορδέλες» σε εγκαταστάσεις ιατρικών μηχανημάτων σε Δημόσιες Μονάδες Υγείας, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις προεκλογικά  στους κατοίκους των νησιών μας.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την κατάσταση των δημόσιων δομών και των παροχών Υγείας στα νησιά μας. Νομίζω όμως ότι δεν είναι αναγκαίο. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ξανά και ξανά, πολλά χρόνια τώρα, ζούμε επεισόδια στο ίδιο έργο: στο έργο της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο έργο της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, στο έργο που λέγεται «πλήρωνε για να έχεις». Που οδηγεί τους κατοίκους της Ικαρίας και τους επισκέπτες της, λόγο των σοβαρών ελλείψεων των δημόσιων δομών υγείας, να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, με τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες.

Αυτή την δημοτική περίοδο ανοίξαμε το θέμα της υγείας, διαμορφώνοντας για πρώτη φορά στον ενιαίο δήμο Ικαρίας θέση για τα ζητήματα υγείας, οργανώνοντας κινητοποιήσεις στο υπουργείο υγείας, που διεκδικούσαν λύσεις για όλα τα παραπάνω προβλήματα. Υποστηρίξαμε με ξεκάθαρο τρόπο και συγκεκριμένες θέσεις, τις κινητοποιήσεις για τα Περιφερειακά  ιατρεία και το Κέντρο Υγείας.

Αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Αρνιόμαστε να αποδεχτούμε ότι τα πράγματα μόνο έτσι μπορεί να είναι.  Γι’ αυτό και βγαίνουμε και θα ξαναβγούμε πολλές φορές στους δρόμους, όπως πολλές φορές έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ότι δικαιούμαστε καθώς πιστεύουμε ότι η Υγεία πρέπει να είναι αγαθό που θα παρέχεται σε όλους χωρίς εξαίρεση είτε είναι Έλληνας ή αλλοδαπός, ανεξάρτητα από το εισόδημα, ανεξάρτητα αν μένει στην Αθήνα ή στην περιφέρεια, στην πόλη ή στο χωριό. Κάθε Ικαριώτης σε όποιο χωριό, σε όποιο σημείο του νησιού, το πιο απομακρυσμένο και να βρίσκεται πρέπει να έχει πλήρη και σύγχρονη φροντίδα Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Δημοτικό γήπεδο Ευδηλου

-Στην επαρχία ειδικά συναντάμε συχνά το κριτήριο της προσωπικής ψήφου. Πόσο εύκολο είναι να σπάσει και να αναδειχθεί ενιαίο πολιτικό κριτήριο για όλες τις κάλπες;

Να ξεκαθαρίσουμε ότι σεβόμαστε την πρόθεση όλων των συμπατριωτών μας να διεκδικήσουν την ψήφο των Ικαριωτών, για να συμβάλουν με τον τρόπο τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού μας, δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ούτε εξυπνότερους ούτε αλάνθαστους, δεν υποστηρίξαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν όλα άψογα, δεν υποστηρίζουμε ότι θα μετατρέψουμε την Ικαρία σε σοσιαλιστική νησίδα. Παρά τη σημαντική προσπάθεια που έγινε αυτά τα χρόνια να σταθούν οι υπηρεσίες του δήμου στα πόδια τους, σαφώς υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα υπαρκτά που δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων μας και κάποια από αυτά περνούν και εκρηκτικές διαστάσεις, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν υποστηρίξαμε ποτέ ότι όλα είναι «καλώς καμωμένα», υπάρχουν αδυναμίες, παραλείψεις, θέματα που η εξέλιξή τους έμεινε πίσω. Σαφώς χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα, σε αυτό βασίζεται κυρίως η  κριτική και οι τοποθετήσεις των άλλων συνδυασμών. Ακούγονται εξαγγελίες για έργα και δράσεις, για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και αρκετά άλλα που ηχούν ευχάριστα στα αυτιά όλων, αλλά απέχουν παρά πολύ από την πραγματικότητα που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες του δήμου με βάση τα έσοδα και την στελέχωση των υπηρεσιών μας.  Αυτό πρέπει να το λάβουν καλά υπόψιν τόσο, όλοι οι υποψήφιοι, όσο και συνδημότες μας. Οι τοπικές εκλογές δεν είναι «κάτι άλλο», είναι και αυτές απόλυτα ενταγμένες στη συνολική πολιτική αντιπαράθεση, όσο κι αν κάποιοι «ανεξάρτητοι & ανένταχτοι» προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο…

Αυτό που εμείς καλούμε τους συμπατριώτες μας να κάνουν, είναι να καθορίσουν τα κριτήρια ψήφου με τα οποία θα επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Δ.Σ, στο Π.Σ, αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο. Η τοπική και περιφερειακή διοίκηση μέσα από τις επιλογές που έχουν γίνει υπηρετεί τα στρατηγικά σχέδια του κεφαλαίου.  Για παράδειγμα, διαθεσιμότητες, τσάκισμα εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία και άγριο χαράτσωμα του λαού, ξεπούλημα της γης, του νερού, του αέρα, άλλων τομέων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, κλπ. Συνεπώς πρέπει να εκφραστεί η καταδίκη των συνδυασμών, που σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων, ακολούθησαν πιστά το ευρωπαϊκό πλαίσιο στην Τοπική Διοίκηση.

  • -Κριτήριο Ψήφου για εμάς είναι: Η καθημερινή στάση όλων μας απέναντι στα προβλήματα που προκαλεί στην κοινωνία η εφαρμοζόμενη πολιτική της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των δορυφόρων τους πριν του ΣΥΡΙΖΑ, των δορυφόρων του σήμερα.
  • -Κριτήριο Ψήφου για εμάς είναι: Η στάση όλων μας απέναντι σε αυτή την πολιτική και κατά πόσο συμβάλουμε στην υλοποίηση  της η στην αντίσταση στην υλοποίηση της.
  • -Κριτήριο Ψήφου για εμάς είναι: η συμβολή στην οργάνωση των αγώνων του λάου των νησιών μας και όχι η προσχηματική παρουσία σε αυτούς .

Από  αυτή την σκοπιά  κρίνουμε  τους υπόλοιπους συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο των συμπατριωτών μας, χωρίς ιδιοτέλεια και προσωπικές εμμονές. 

Με αυτό το σκεπτικό καλούμε να κρίνουν όλους τους συνδυασμούς και εμάς, πιστεύοντας ότι από την πλειονότητα των Ικαριωτών αναγνωρίζεται, ότι η πορεία και η δράση της Λαϊκής Συσπείρωσης αυτή την τετραετία ήταν στο πλάι του Ικαριώτικου λαού και του κινήματος.

Πηγή: katiousa.gr

Αρέσει σε %d bloggers: