Η Λαϊκή Συσπείρωση για την συμμετοχή του δήμου Ικαρίας στο δίκτυο Αειφόρων νήσων
31 Οκτωβρίου 2019
Η Λαϊκή Συσπείρωση για την συμμετοχή του δήμου Ικαρίας στο δίκτυο Αειφόρων νήσων
Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου,
Σχετικά με την πρόταση για συμμετοχή στο δίκτυο αειφόρων νήσων (ΔΑΦΝΗ) εκφράζουμε αρχικά την επιφύλαξη μας γιατί καλείται το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει στην συμμετοχή του σε μια εταιρία (αστική μη κερδοσκοπική αλλά εταιρία), χωρίς να έχει κοινοποιηθεί το καταστατικό της στα μέλη του δημοτικού συμβούλιου.
Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος πιστεύουμε ότι το θέμα της «αειφόρου ανάπτυξης» είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο ούτε ουδέτερο πολιτικά είναι ούτε μπορεί να υλοποιηθεί από εταιρικά σχήματα που δεν αμφισβητούν το κυρίαρχο πολιτικό πλαίσιο που καθορίζει τις εξελίξεις και τις δυνατότητες σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται το δίκτυο αειφόρων νήσων ΔΑΦΝΗ.
Για παράδειγμα η μετατροπή της Ενέργειας σε εμπόρευμα και η είσοδος ιδιωτικών εταιρειών στο χώρο είχε ως αποτέλεσμα -παρά την τεράστια πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας- η εποχή μας να χαρακτηρίζεται από την “ενεργειακή φτώχεια” που βιώνει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας. Την ώρα που η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα παραγωγής φτηνής Ενέργειας με δεκάδες τρόπους, χιλιάδες νοικοκυριά σε όλο τον νησιώτικο χώρο αντιμετωπίζουν πρόβλημα με κομμένες παροχές της ΔΕΗ σε σπίτια και επιχειρήσεις. Ακόμη περισσότερες είναι οι ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλών. Η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή Ενέργειας δεν έχει αναστρέψει αυτή την κατάσταση αν και ο λαός των νησιών μας έχει πληρώσει ακριβά αυτή την δραστηριότητα μέσα από τη μεγάλη αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και την επιβολή περιβαλλοντικών τελών στους λογαριασμούς για την επιδότηση των ΑΠΕ.
Σήμερα το “επενδυτικό” ενδιαφέρον στις ΑΠΕ συνεχίζεται με την ίδια ένταση, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που επιδοτούν τη λεγόμενη «πράσινη ενέργεια». Από όλα τα προαναφερθέντα εύκολα συμπεραίνουμε ότι η παραγωγή και η διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος του λαού δεν μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από την “απελευθέρωση της αγοράς”. Αφού τα νοικοκυριά χωρίς θέρμανση και ηλεκτρισμό θα αυξάνονται συνεχώς στην οικονομία που έχει ως μοναδική αξία και σκοπό το κέρδος. Το ίδιο θα αυξάνονται οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.
Η διαχείριση των απορριμμάτων επίσης είναι σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που σχετίζεται με την υγεία, το περιβάλλον αλλά και με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ζήτημα κατά βάση τεχνικό αλλά κυρίως πολιτικό. Είναι γνωστό ότι η γενική κατεύθυνση που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις Ελληνικές Κυβερνήσεις υπηρετεί την ιδιωτικοποίηση του τομέα, ιδιαίτερα μέσω κατασκευής και λειτουργίας με την μέθοδο των ΣΔΙΤ, «μονάδων επεξεργασίας» σύμμεικτων σκουπιδιών με μεγάλα κέρδη για το κεφάλαιο, που θα φορτωθούν στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας μέσω των ανταποδοτικών τελών.
Όλα αυτά δεν απασχολούν τους καταστατικούς σκοπούς του δικτύου αειφόρων νήσων αφού «η προώθηση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, του νερού», αναφέρονται στους κύριους άξονες δραστηριότητας του ΔΑΦΝΗ, όπως μας ενημερώνει η εισήγηση σας. Αυτή όμως η κατεύθυνση βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το πνεύμα σχετικών αποφάσεων του δημοτικού συμβούλιου Ικάριας (π.χ 89/2011- 161/2014 – 32/2015 – 55/2016 – 131/2017- 132/2017), αλλά και σε αντίφαση με αυτά που καλούμαστε να συζητήσουμε στο 8ο θέμα.
Θα μπορούσαν να ειπωθούν αρκετά ακόμα σχετικά και με τους άλλους τομείς που αναφέρονται στους καταστατικούς σκοπούς του δικτύου αειφόρων νήσων, άλλα πιστεύουμε ότι με όσα ακούστηκαν δόθηκε το στίγμα των απόψεων μας. Για τους παραπάνω λόγους η “Λαϊκή Συσπείρωση” διαφωνεί με την συμμετοχή του δήμου Ικαρίας στο δίκτυο αειφόρων νήσων.
Ωστόσο πριν αρχίσουν οι σχολιασμοί περί αντιαναπτυξιακής προσέγγισης και απόρριψης καινοτόμων προτάσεων που στοχεύουν σε ένα «βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο», σας ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι αν προσδοκάτε να αξιοποιήσετε το δίκτυο αειφόρων νήσων λόγο της επιστημονικής και τεχνικής γνώσης της «αναπτυξιακής δυναμικής των νησιών». Αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς την καταβολή των χρηματικών πόσων που εισηγείστε (για την εγγραφή και την ετησία συνδρομή). Εξετάζοντας την οικονομική προσφορά της επιζητούμενης επιστημονικής γνώσης σε κάθε θέμα ξεχωριστά, αφού ούτος η άλλως η συμμετοχή του δήμου Ικαρίας στο δίκτυο αειφόρων νήσων δεν εξασφαλίζει την ανταποδοτική υπηρεσία κάποιων παροχών η υπηρεσιών .
Κάτι ανάλογο άλλωστε έχει γίνει και στην προηγούμενη δημοτική περίοδο σχετικά με την αξιοποίηση της χρηματοδότησης που έχει εξασφαλιστεί για τον δήμο Ικαρίας για τα Σχεδία Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) από το Πράσινο Ταμείο (ΚΑΕ 70. 7413.14 & 70. 7413.15), διαδικασία που μπορείτε να αξιοποιήσετε την τεχνογνωσία του ΔΑΦΝΗ.