Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου για τις Πυρκαγιες

Τρείς λέξεις ακούγονται απ΄άκρη σ΄άκρη της Ελλάδας: «Ζούμε μια κόλαση»….

 Μια κόλαση  που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την επικοινωνία και τις χυδαία αυτάρεσκες κυβερνητικές κορώνες.

Η χώρα επί σχεδόν μια βδομάδα είναι παραδομένη στις φλόγες. Χιλιάδες άνθρωποι απ άκρη σ άκρη της ενδοχώρας, της Πελοποννήσου και της Εύβοιας σε απόγνωση, περιμένουν την κρατική βοήθεια που δεν έρχεται κι αν έλθει δεν αρκεί….

Για την καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν υπάρχουν χαρακτηρισμοί που να την περιγράφουν και δυστυχώς όπως πάντα, χτυπά αλύπητα τα πιο φτωχά στρώματα.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης πλέον είναι ξεκάθαρες ακόμα και για τον πιο ανυποψίαστο ή καλοπροαίρετο. Ο πύρινος εφιάλτης, όπως και η κρίση του κορονοϊού που βρήκε τα νοσοκομεία απροετοίμαστα, έδειξε πόσο «γυμνές» είναι και η πρόληψη και η πυρόσβεση. Η καταστροφή δεν οφείλεται στην διαβόητη κλιματική αλλαγή ( που και αυτή οι πολιτικές τους την δημιούργησαν), η καταστροφή δεν είναι αναπάντεχη είναι το χρονικό ενός ακόμα προαναγγελθέντος θανάτου. Είναι μια ακόμα περίτρανη απόδειξη των άμεσων συνεπειών που έχουν για τη χώρα και το λαό οι πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων και οι προτεραιότητες που υπηρετούν σε όλα τα επίπεδα.

Αυτή η κυριολεκτικά μαύρη πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε από την επικοινωνία, ούτε από τις άθλιες κορώνες που προκλητικά εκστομίζονται με περισσή ευκολία ακόμα και την ώρα που τα πύρινα μέτωπα επί σχεδόν μια βδομάδα σαρώνουν ανεξέλεγκτα τα πάντα.

Ο  υπουργός «Προστασίας του Πολίτη», Μ. Χρυσοχοΐδης, δυο μήνες πριν, στις 15 Ιουνίου, μαζί με τον Ν. Χαρδαλιά, παρουσιάζοντας το σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο, επαναλάμβανε με ικανοποιημένο κομπασμό ότι «Έχει γίνει μια καταπληκτική, πρότυπη- όπως χαρακτηριστικά είπε- δουλειά, όχι μόνον όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς αλλά και το προσωπικό μας. Έχει γίνει μια καταπληκτική δουλειά στην αντίληψη του προβλήματος της πυροπροστασίας στη χώρα μας»!

Για να επανέλθει στις 3 Αυγούστου όταν ήδη είχε ξεσπάσει η πρώτη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη κι ενώ ανεξέλεγκτα φωτιές σάρωναν Βόρεια Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία κ.λπ. χωρίς καμιά συστολή αλλά με μια… πρότυπα αυτάρεσκη χυδαιότητα να σημειώσει ότι   «Αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους…. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή»!

 Η στυγνή και αμείλικτη πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει….

 • Τους διαψεύδουν τα λιγοστά, ανεπαρκή και απαρχαιωμένα μέσα πυρόσβεσης, επίγεια και εναέρια με το 85% των οχημάτων του σώματος πεπαλαιωμένο.
 • Τους διαψεύδουν τα κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα που ανέρχονται στις 4.000
 • Τους διαψεύδει το γεγονός ότι σήμερα μετράμε μείωση 97,8% από το 2005 σε δαπάνες αντιπυρικής πρόληψης και φέτος έχουν διατεθεί  μόλις 1,7  εκατ ευρώ.
 • Τους διαψεύδει το γεγονός ότι οι στάχτες αγκάλιασαν τις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο των σχεδιασμών των ενεργειακών μονοπωλίων.
 • Τους διαψεύδει το γεγονός ότι στο επίκεντρο της καταστροφής η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε εκδώσει ένα μήνα πριν (6/7/21) αποφάσεις για άδειες κατασκευής αιολικών πάρκων.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατ’ επανάληψη έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις.

Οι τεράστιες ελλείψεις στους τομείς της δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας, η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών και η εμπορευματοποίηση των δασών και της γης, συνθέτουν κάθε χρόνο το “προσάναμμα” για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Αυτό το “προσάναμμα” πρέπει να σβήσει ο ίδιος ο λαός με την πάλη και τις διεκδικήσεις του.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου εκφράζει τη συμπαράστασή της στους πληγέντες, σε όσους τραυματίστηκαν, στους πυροσβέστες που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό σε αυτές τις συνθήκες.

 • Ζητά και απαιτεί με δεκάδες αιτήματα μέσα από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια που τα φορτώνουν αρμοδιότητες προκειμένου η πυρασφάλεια να είναι ανταποδοτική, να συζητηθεί η πρόληψη κι ο σχεδιασμός πριν συμβούν τα χειρότερα. Γιατί αυτές τις επικίνδυνες μέρες και όχι μόνο δεν μπορεί δήμος και περιφέρεια με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας να αρκούνται μόνο σε παραινέσεις τήρησης μέτρων προφύλαξης και σε εκκλήσεις για περιορισμούς. Χρειάζονται και αυτά αλλά δε φτάνουν.
 • Ζητά λοιπόν και απαιτεί να ληφθούν μέτρα ΤΩΡΑ απέναντι στις εμπρηστικές πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων.
 • Να εκπονηθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του δασικού πλούτου των νησιών μας με δίκτυο αντιπυρικών ζωνών, με συντήρηση και καθαρισμό σε τακτική βάση των δασών, με άμεση κατάθεση και διεκδίκηση κονδυλίων είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είτε από ΕΣΠΑ.
 • Να απαιτηθεί η επάνδρωση των υπηρεσιών της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της δασικής με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, ικανό να διανοίγει, να συντηρεί αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίζει τις παρυφές των δρόμων και τους χώρους γύρω από τα δάση και χωριά.
 • Να διεκδικηθεί και να απαιτηθεί ο εκσυγχρονισμός των οχημάτων του στόλου της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας και να ενισχυθούν με μόνιμο και ανάλογο με τις ανάγκες προσωπικό.
 • Να υπάρχει μόνιμα σε κάθε νησί πυροσβεστικό ελικόπτερο ή αεροπλάνο για την άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση πυρκαγιάς με δεδομένο ότι τα πρώτα λεπτά επέμβασης είναι και τα πιο κρίσιμα.
 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδραστικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως φιλέτα στην επιχειρηματική δράση.

 Η ισχυρή Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, αποδεικνύεται ανίσχυρη και πολύ λίγη να προστατέψει τη φύση της και τους ανθρώπους της.

Γιατί πρόληψη σημαίνει αντιπυρικές ζώνες πριν τη φωτιά, καθαρισμός των δασών από τη συσσώρευση της καύσιμης ύλης , επιστημονική διαχείριση των οικοσυστημάτων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικό σε όλα τα επίπεδα πρόληψης και καταστολής.

Γιατί η πρόληψη απαιτεί την κατάργηση των δασοκτόνων νόμων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτεί να σταματήσουν τα σχέδια των βιομηχανικών ΑΠΕ πάνω στα βουνά μας και οι αλλαγές χρήσης γης για τις μπίζνες μεγαλοξενοδόχων κλπ.

 Γιατί στα αποκαΐδια φαίνεται ξεκάθαρα το πολιτικό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, που δίνουν τη μάχη μερόνυχτα, με ανεπαρκή μέσα, δεν μπορούν να ανατρέψουν τα τραγικά αποτελέσματα των πυρκαγιών. Αποτελέσματα που είναι συνέπεια μιας πολιτικής που ασκείται από τις κυβερνήσεις όλων των …αποχρώσεων διαχρονικά και αντιμετωπίζει τη γη ως εμπόρευμα, το φυσικό περιβάλλον ως ένα ακόμα πεδίο για μπίζνες.

Είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει μισθούς και δικαιώματα, που έχει μετατρέψει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό σε εμπόρευμα και την προσχολική αγωγή σε πολυτέλεια.

Ευθύνες έχουν οι δημοτικές και οι περιφερειακές αρχές που βάζουν πλάτη, ανεξάρτητα από το …μανδύα με τον οποίο εμφανίζονται, αφού δεν αντιδρούν στις διαρκώς αυξανόμενες αρμοδιότητες που τους παραχωρούνται προκειμένου η πυρασφάλεια να είναι ανταποδοτική με την εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων…

  Η δίκαιη οργή και αγανάκτηση που υπάρχει πρέπει να μετατραπεί σε αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους, σε οργάνωση και αγώνα για την προστασία του λαού, για τη ζωή που μας αξίζει.

Το γραφείο τύπου

9 /8/2021

Αρέσει σε %d bloggers: