Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας για τις διεκδικήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην πρωτόγνωρη εκπαιδευτική διαδικασία που εφαρμόζει φέτος το Υπουργείο παιδείας, εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την στήριξη μας στις διεκδικήσεις του συνόλου της εκπαιδευτικής, μαθητικής, γονεϊκής  κοινότητας στο νησί μας. Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε το γεγονός ότι τα παιδιά  με ειδικές ανάγκες δεν μεταφέρονται στα σχολεία τους, και χαιρετίζουμε  την απόφαση των Συλλόγων Γονέων της Ικαρίας για τη σημερινή αποχή των παιδιών τους από τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Μιας τηλεκπαίδευσης που,  στην κυριολεξία «σέρνεται» αφού: Μεγάλο μέρος των μαθητών αδυνατεί να παρακολουθήσει το διαδικτυακό μάθημα είτε γιατί δεν διαθέτουν τον ανάλογο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, είτε γιατί υπάρχει πρόβλημα σύνδεσης στο διαδίκτυο, είτε  γιατί  παρακολουθούν το διαδικτυακό μάθημα με  ανεπαρκή, αντιπαιδαγωγικά, μέσα (π.χ κινητά !!!).

Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, κάνει πως αγνοεί την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για τους μαθητές. Αφού πρώτα υποχρέωσε τους εκπαιδευτικούς τους να σημειώνουν απουσίες για όσους μαθητές δεν παρακολουθούσαν την «τηλεκπαίδευση»… Προχωράει με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε για την εξ αποστάσεως υλοποίηση της αξιολόγησης – βαθμολόγησης των μαθητών/τριών Δ/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020-2021!!!

Είναι αναγκαίο τώρα η Κυβέρνηση,  η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο δήμος Ικαρίας  (για τα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες τους) να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διά ζώσης λειτουργία των σχολείων.  Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δεσμό εκπαιδευτικού – μαθητή, την ύπαρξη σχολικής κοινότητας και την αλληλεπίδρασή της με την κοινωνία.

Η διά ζώσης, κανονική εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη.

 Εδώ και 8 μήνες, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές,  διεκδικούν   πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

  • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστούν νέες αίθουσες διδασκαλίας, να προληφθεί σήμερα μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Να γίνονται μαζικά και δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού.
  • Να τοποθετηθεί στα σχολεία όλο το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας.
  • Να δίνονται δωρεάν και σε επάρκεια όλα τα αναγκαία είδη ατομικής προστασίας
  • Να παρθούν τώρα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.

Υπενθυμίζουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης,  πάρθηκαν αποφάσεις που σχετίζονται με τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να πάρει ο δήμος Ικαρίας,  για να διασφαλιστεί η ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων με την έναρξη της δια ζώσης λειτουργίας τους (Μετατροπή των συμβάσεων καθαριότητας μερικής απασχόλησης στα σχολεία σε πλήρους απασχόλησης και προκήρυξη επιπλέον θέσεων καθαριότητας των σχολείων – στην  συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου 2020). Καθώς και τα μέτρα για να διευκολυνθεί ο μαθητικός πληθυσμός που αντιμετωπίζει δυσκολίες παρακολούθησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (κάλυψη του κόστους εξοπλισμού η  σύνδεσης  σε όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα – στην  συνεδρίαση της 13ης Νοεμβρίου 2020).  Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα .

Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος έδειξαν το δρόμο. Μαζί εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι και άνεργοι συντονίζουμε τη δράση μας, μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις, παλεύουμε για αυτό που είναι επίκαιρο και αναγκαίο:

Για σχολεία ανοιχτά, με υγιεινή και ασφάλεια για όλους.

Αρέσει σε %d bloggers: