Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας αποχαιρετάει τον Μίκη Θεοδωράκη

Πιστεύοντας οτι ταυτιζόμαστε με την πλειονότητα των Ικαριωτων, εκφράζουμε την θλίψη μας για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Αν και αισθανόμαστε μικροί για να περιγράψουμε με δυο λόγια το μέγεθος του καλλιτέχνη , αγωνιστή και ανθρώπου Μίκη Θεοδωράκη. Θα πούμε απλά ότι συντασσόμαστε με όσους πιστεύουν ότι ο Μίκης με το έργο του έδωσε δύναμη σε όσους αγωνίζονται να έχουν οι άνθρωποι όλα όσα δικαιούνται :

«Για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι»

Η μουσική του θα ζει, θα εμπνέει και θα διαπαιδαγωγεί, οι γειτονιές του κόσμου θα δυναμώνουν από αυτή.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε στον λαό τραγούδια για να τα τραγουδάει στα μούτρα των εξουσιαστών του. Αυτή ήταν η καλύτερη “εκδίκηση” μετά τον εμφύλιο. Η μία πλευρά κέρδισε τον πόλεμο, η άλλη όμως κέρδισε τη ζωή.
Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εξοριστεί στην Ικαρία μετά την σύλληψή του τον Ιούλιο του 1947 και είχε γράψει τραγούδια ως εξόριστος στο νησί. Οι Ικαριωτες μπορούν να είναι είναι περήφανοι που ο Μίκης Θεοδωράκης κατά την διάρκεια της παραμονής του στο νησί μας  γνώρισε και αγάπησε τον Ικαριωτικο λαό.
Αποχαιρετάμε τον Μίκη Θεοδωράκη, με ένα μικρο video από το αρχείο του φίλου σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού. Τα απόσπασμα είναι από την επίσκεψη του στην Ικαρία το 1999. Καλεσμένος τότε του Συλλόγου Ραχιωτών Αθηνών ,για τις εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των εξόριστων, αυτών που πέρασαν κι αυτών που έμειναν για πάντα εκεί.
https://youtu.be/gQBmASybfbk

 

Αρέσει σε %d bloggers: