Η Λαϊκή Συσπείρωση για την νέα επίθεση στο ΚΕΘΕΑ

Ως φυσική συνέπεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019, και του κυρωτικού νόμου 4638/2019, που κατήργησε το αυτοδιοίκητο, ήρθε ο «νέος  Κανονισμός Λειτουργίας» του μεγαλύτερου φορέα υλοποίησης “στεγνής” θεραπείας στη χώρα μας, του ΚΕΘΕΑ.  Ενδεικτικό των προθέσεων του νέου κανονισμού είναι οτι στο δεύτερο και στο τρίτο άρθρο του σχεδίου αποτυπώνεται η ματαίωση της αποστολής του ΚΕΘΕΑ : ο όρος “απεξάρτηση” απουσιάζει, ενώ οι λειτουργίες του ΚΕΘΕΑ συνδέονται εξαρχής μόνο με την μείωση βλάβης. Παραγνωρίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν άλλοι Οργανισμοί, όπως ο ΟΚΑΝΑ, με δοκιμασμένο έργο παροχής υποκαταστάτων για «μείωση της βλάβης».

Η φιλοσοφία των στεγνών προγραμμάτων αποτυπώνεται στη φράση “μπορείς αλλά όχι μόνος”. Όντως η κοινωνικότητα είναι το κορυφαίο προϊόν, το σωτήριο έργο των θεραπευτικών κοινοτήτων και των οικογενειών. Αποτελεί μια αρετή, που δεν συναντάται σε γραφειοκρατικές -και άνωθεν – διαχειρίσεις.

Κεντρικό στοιχείο αυτής της δήθεν μεταρρύθμισης αποτελεί η εγκατάλειψη και διάλυση των συλλογικών οργάνων του ΚΕΘΕΑ που επιλέγονται από στελέχη με ειδικές γνώσεις και εισφέρουν ιδέες, εμπειρία, μεθόδους και έρευνα. Γενικά εισάγεται μια γραφειοκρατική και άνωθεν ιεραρχημένη δομή, όπου η διοίκηση επιλέγει τα συντονιστικά και τα διευθυντικά  όργανα. Δοκιμασμένη δηλαδή συνταγή αποτυχίας απέναντι σε ανθρώπους που αγωνίζονται όχι για απλή συντήρηση αλλά για ριζικές αλλαγές στη στάση ζωής τους.

Ο Υπουργός Υγείας  που εισηγήθηκε το 2019 την κατάργηση της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ, είχε υποσχεθεί να στηρίξει την εξέλιξή του. Ωστόσο το νέο “προσχέδιο” έχει διαμορφωθεί ακριβώς για να κατορθώσουν να φθείρουν ένα φορέα, που εδώ και  4 δεκαετίες έδινε πίσω τη ζωή σε “ανθρώπους-σκιές” εντάσσοντάς τους στην κοινωνική ζωή και δράση, έφερνε ξανά την ελπίδα στις οικογένειές τους. Μια προσφορά ανεκτίμητη, αποτέλεσμα του θεραπευτικού μοντέλου και της φιλοσοφίας του, που αντιμετώπιζε την εξάρτηση ως κοινωνικό φαινόμενο, για την αποδέσμευση από την οποία είναι απαραίτητες ψυχοκοινωνικές αλλαγές.  Καθρέφτης και όρος για να επιτελέσει το ρόλο του, το ΚΕΘΕΑ, είναι η ίδια   η δομή λειτουργίας του, που στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή, την προσφορά, τη συλλογικότητα.  Αυτό επιδιώκουν να χτυπήσουν με τις αλλαγές που προωθούνται, γιατί “χαλάει τη σούπα” της Ε.Ε και όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που υποβαθμίζουν τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα και την πρόληψη, γιατί τα θεωρούν κόστος, προωθώντας παράλληλα το συμβιβασμό της νεολαίας με τη χρήση και την εξάρτηση, πότε ανοίγοντας μπίζνες με την κάνναβη διαφημίζοντας τη, πότε με τη δημιουργία “χώρων ελεγχόμενου θανάτου”. Ουσιαστικά, με τη διάλυση της απεξάρτησης ανοίγει ο δρόμος για την ωμή καταστολή της συνείδησης και της σκέψης της νέας γενιάς μέσα από τα ναρκωτικά.

Σήμερα, στις ασφυκτικές συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία και εν μέσω νέας καπιταλιστικής κρίσης που αποδεδειγμένα αυξάνουν την επαφή νέων ανθρώπων με ναρκωτικές ουσίες είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης και όχι η αποδυνάμωσή τους.

Σε ότι μας αφορά ως «Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας» εκτιμούμε ως  αναντικατάστατο τον ρόλο του ΚΕΘΕΑ στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, τον αγώνα για ζωή, που δίνουν εκατοντάδες συνάνθρωποι μας μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες. Αγώνα στον οποίο το ΚΕΘΕΑ συμβάλει με ένα εντελώς διακριτό τρόπο αφού είναι ο μόνος φορέας στην χώρα που  λειτουργεί «στεγνά προγράμματα» απεξάρτησης. Ενώ παράλληλα λειτουργεί συμβουλευτικά κέντρα, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες κοινωνικής επανένταξης και  μονάδες οικογενειακής υποστήριξης. Μιλάμε δηλαδή για ένα ολοκληρωμένο πλέγμα φορέων που δίνουν μάχη ενάντια στα ναρκωτικά.

Η Προσπάθεια της διορισμένης διοίκησης να εγκρίνει νέο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας” αποτελεί ευθεία πολιτική παρέμβαση στο εσωτερικό του οργανισμού από την κυβέρνηση,       η οποία προσπαθεί να στηρίξει την επιλογή της ανοίγοντας τον δρόμο για την απαξίωση του ΚΕΘΕΑ.

Στη σημερινή συνεδρίαση οφείλουμε να ακούσουμε τη φωνή, την αγωνία και τα ιδιαίτερα προβλήματα των πλέον σχετικών φορέων για την λειτουργιά των δομών του ΚΕΘΕΑ με   τα σημερινά χαρακτηριστικά του. Σας παραθέτουμε τις θέσεις του Σωματείου των εργαζόμενων στο ΚΕΘΕΑ,  του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και των συλλόγων Οικογένειας και Φίλων των δομών του ΚΕΘΕΑ,  έτσι ώστε να υπάρξει μια συνοπτική ενημέρωση όλων των μελών του συμβούλιου.

Συμπαρατασόμενοι με το κύμα υποστήριξης που έχει ξεδιπλωθεί σε όλη την χώρα καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να πράξουμε το ελάχιστο παίρνοντας θέση  αντίθεσης στην νέα επίθεση στον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ :

  • Καταγγέλλοντας την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον αναντικατάστατο ρόλο του ΚΕΘΕΑ στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, τον αγώνα που δίνουν για τη ζωή εκατοντάδες συνάνθρωποι μας μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ.
  • Ζητώντας την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου που κατέθεσε για διαβούλευση η Ομάδα Εργασίας του Δ.Σ του ΚΕΘΕΑ για τον νέο Οργανισμό του ΚΕΘΕΑ.

 Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Νικόλαος   Λαρδάς

Η πρόταση αυτή συζητήθηκε στην 5η /2021 συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν σύμβουλοι της ΠΕΑ) εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την στήριξη στον χαρακτήρα και στις δομές του ΚΕΘΕΑ.

Αρέσει σε %d bloggers: