Ερώτηση K.O KKE στον υπουργό Υγείας- Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του Νοσοκομείου Ικαρίας και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση μεγάλου αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ικαρία τα τελευταία 24ωρα. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες αφού εδώ και μήνες το σωματείο των εργαζόμενων στην υγεία στο νησί, συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα προειδοποιούν για την ανεπάρκεια των υγειονομικών δομών να αντιμετωπίσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Στην Ικαρία οι τραγικές ελλείψεις της ΠΦΥ, αλλά και του νοσοκομείου ανάγκαζαν και προ της πανδημίας πολλούς Ικαριώτες και Ικαριώτισσες να πηγαίνουν στην Αθήνα, ακόμα και για απλές ιατρικές πράξεις. Σήμερα, που το σύστημα υγείας έμεινε με ευθύνη της κυβέρνησης αθωράκιστο, που έχει πρακτικά κοπεί αυτή η δυνατότητα, αλλά και με τη διασπορά του ιού στο νησί, οι υπαρκτές ελλείψεις του νοσοκομείου της Ικαρίας φαίνονται ακόμα πιο έντονα.

Το νοσοκομείο της Ικαρίας καλύπτει τα νησιά της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας. Όμως παρά την τεράστια προσπάθεια γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού τα κενά είναι τεράστια. Κλινικές καλύπτονται από ένα άτομο, πχ υπάρχει ένας παθολόγος, ενώ σε μια σειρά ειδικότητες επίσης υπάρχει ένας γιατρός, πχ υπάρχει ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας γυναικολόγος και ένας αναισθησιολόγος ο οποίος μάλιστα συνταξιοδοτείται. Επίσης μια σειρά ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου (πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κλπ).

Σήμερα συμβαίνουν επιπλέον και  τα εξής:

  • Παλιότερα υπήρχε ακτινολόγος χωρίς να υπάρχει αξονικός τομογράφος, τώρα υπάρχει αξονικός τομογράφος και δεν υπάρχει ακτινολόγος που να μπορεί να δουλέψει το σύγχρονο μηχάνημα.
  • Η μονάδα τεχνητού νεφρού που δημιουργήθηκε μετά από διεκδικήσεις πολλών ετών, δεν λειτουργούσε γιατί δεν υπήρχε  νεφρολόγος. Ο γιατρός τοποθετήθηκε πριν ένα μήνα και αποσπάστηκε στη Λήμνο, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και η τοποθέτηση του αναγκαίου προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι οι νεφροπαθείς του νησιού να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Σάμο, με τη γνωστή δύσκολη ακτοπλοϊκή σύνδεση.
  • Ο μοναδικός αναισθησιολόγος του νοσοκομείου βρίσκεται στη διαδικασία συνταξιοδότησης, χωρίς να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες στελέχωσης της θέσης θέτοντας σε κίνδυνο την λειτουργία της χειρουργικής κλινικής.

Αν ληφθεί υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων (περίπου το ¼)  είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους μέχρι τέλος της χρονιάς, καταλαβαίνει κανείς ότι τα προβλήματα γιγαντώνονται.  Δίπλα σε αυτά τα προβλήματα, υπάρχουν θέματα με τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό του νοσοκομείου, αλλά και η έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ.   Ενώ θέμα υπάρχει και με το στόλο και τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, που δεν επαρκεί για τις ανάγκες του νησιού.  Επίσης μπροστά στο μαζικό εμβολιασμό των κατοίκων του νησιού δεν έχει προσληφθεί κανένας εργαζόμενος για τη διενέργεια των εμβολίων, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στο ήδη υπάρχον ελλιπές προσωπικό.  Ενώ και στο μικροβιολογικό τμήμα δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα για τη διεξαγωγή PCRtest, και η διοίκηση αναζητεί χορηγίες για να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα.  Επιπλέον υπάρχει μόνο ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που δεν επαρκεί να καλύψει της ανάγκες του νησιού.

Επειδή υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται με το άνοιγμα της εστίασης και ενόψει της αναμενόμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, προδιαγράφεται δυσοίωνο το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψιν τις τοπικές δυνατότητες των δομών υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει:

  • Προκειμένου να ενισχυθεί η δομή του ΕΟΔΥ στην Ικαρία ώστε να γίνει στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού με μαζικά τεστ στον πληθυσμού. Για να υπάρχει επάρκεια σε τεστ διάγνωσης του κορονοϊού και για την προμήθεια του νοσοκομείου με εκατοντάδες μοριακά τεστ (PCR), τα οποία θα συνδράμουν κατά περίσταση στην ακριβή διάγνωση της νόσου .
  • Για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου της Ικαρίας και των δομών ΠΦΥ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.
  • Για να γίνουν μόνιμες προσλήψεις των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να λειτουργήσουν ο Αξονικός Τομογράφος και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Ικαρίας;
  • Για τη μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των εργαζομένων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου που εργάζονται σε αυτό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Ώστε να γίνεται έλεγχος των ταξιδιωτών κυρίως κατά την είσοδό τους στο νησί ,αλλά και κατά την έξοδό τους, με υποχρεωτικό τεστ ενόψει της αναμενόμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Αρέσει σε %d bloggers: