Ερώτηση K.O KKE – Για την μείωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα νησιά του νομού Σάμου και την καταβολή των καθυστερούμενων από το “μεταφορικό ισοδύναμο”

Σε μια περίοδο που η εργατική – λαϊκή οικογένεια βλέπει το εισόδημά της  να “εξανεμίζεται” από την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, την ενέργεια, τα ενοίκια  κ.α, κάποιοι μετρούν διαρκώς αύξηση στα κέρδη τους.

Τέτοια είναι η περίπτωση στα πλοία της εταιρείας που συνδέουν την Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους με τον Πειραιά, και έχουν επιβληθεί διαδοχικές αυξήσεις στα εισιτήρια, μετατρέποντας τη μετακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών αυτών σε είδος πολυτελείας. Το κόστος των χαμηλότερων εισιτήριων (οικονομική θέση, ακόμα και σε πλαστική καρέκλα καταστρώματος) για ταξίδι άνω των 8 ωρών έχει φτάσει :

– Στη γραμμή Πειραιάς – Σάμος στα 74 ευρώ

– Στη γραμμή Πειραιάς – Ικαρία  στα 58,50 ευρώ

– Στη γραμμή Πειραιάς – Φούρνοι στα 58,50 ευρώ

Την ίδια στιγμή, δεν σταματούν οι παραλογισμοί με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες, αφού η ίδια εταιρία, με τα ίδια πλοία, στο ίδιο ταξίδι χρεώνει την διαδρομή για Χίο 48 ευρώ.

Αν μια 4μελής οικογένεια τώρα στις γιορτές σκεφτεί να πάρει μία ανάσα σε αυτά τα νησιά, θα πρέπει να καταβάλει πήγαινε – έλα ένα μισθό. Η κατάσταση αυτή προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κάτοικων άλλα και στην προσδοκώμενη τουριστική κίνηση. Ενδεικτικά επισυνάπτεται ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δυτικής Σάμου, που εκφράζει  διαμαρτυρία και ζητεί μείωση των ναύλων.

Παράλληλα, από το Δεκέμβριο του 2022, έχει σταματήσει η καταβολή στους δικαιούχους νησιώτες του «μεταφορικού ισοδύναμου» (Αφήνοντας σε εκκρεμότητα τα εισιτήρια από τον Ιούνιο του 2022 και μετά), που είχε νομοθετηθεί ως αντιστάθμισμα στο μεγάλο κόστος των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων. Ενώ από τον Απρίλιο του 2022, δεν έχει γίνει καμιά πληρωμή των αντιστοιχών δαπανών που αφορούν το «μεταφορικό ισοδύναμο» στα καύσιμα.

Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται η ασυνέπεια της κυβέρνησης στο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους κατοίκους των νησιών μας. Σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι τιμές των ακτοπλοϊκών, αεροπορικών εισιτηρίων και των καυσίμων, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με συνέπεια ένα ταξίδι από ή προς τα νησιά να γίνεται βραχνάς για τους νησιώτες και τους επισκέπτες τους.

Ενώ και η μετακίνηση μέσα στα ιδία τα νησιά, γίνεται όλο και δυσκολότερη, λόγω του πολλαπλάσιου κόστους που πρέπει να καταβάλλουν οι νησιώτες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

– Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα κατά 50% χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές, με διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες και με παροχή δωρεάν μετακινήσεων για φοιτητές, στρατιώτες, ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωμένα εισιτήρια επίσης για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.

– Να καταβληθούν άμεσα οι καθυστερούμενες οφειλές από το «μεταφορικό ισοδύναμο» στους λογαριασμούς των δικαιούχων τόσο για τα εισιτήρια όσο και για τα καύσιμα.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

 

Μετά από παρέμβαση της Τομεακης Επιτροπής Ικαρίας- Φούρνων του ΚΚΕ η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ αναδεικνύει τα Σοβαρά προβλήματα του μεταφορικού κόστους στα νησιά του νομού μας , καταθέτοντας στις 4/4/2023 σχετική ερώτηση στο  Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Αρέσει σε %d bloggers: